Het laatste nieuws

Verbetercheck Fysieke Belasting voor metaalsector vernieuwd en uitgebreid: nu ook richtlijnen voor zittend werken en werken tijdens de zwangerschap

7 maart 2023

Persbericht | 5xbeter heeft een nieuwe versie van de Verbetercheck Fysieke Belasting uitgebracht. Dit onderdeel van de arbocatalogus voor de metaalbewerking en metalektro is aangepast aan de laatste wettelijke voorschriften en de stand der techniek. Ook zijn er richtlijnen toegevoegd voor zittend werk en voor werken tijdens de zwangerschap. Bij de Verbetercheck horen factsheets met tips om werkprocessen minder belastend te maken.

Lees verder

Zo werkt Verzinkerij van Aert aan veiligheid en vitaliteit

21 februari 2023

Germa van den Berg, arbo- en veiligheidscoördinator bij Verzinkerij van Aert, is ervan overtuigd dat aandacht voor gezond en veilig werken geld bespaart. Want zo voorkom je incidenten met verzuim. Door haar inzet zijn medewerkers hun persoonlijke beschermingsmiddelen structureel gaan dragen.

Lees verder

Gebruik de toolboxen van 5xbeter

23 januari 2023

Om veilig en gezond te blijven werken, moet je medewerkers regelmatig bijpraten over regels, procedures en beschermingsmiddelen. VCA-gecertificeerde bedrijven moeten zelfs 10 keer per jaar een veiligheidsoverleg organiseren. 5xbeter heeft daarvoor toolboxen ontwikkeld met presentaties, posters, brochures en films.

Lees verder

Inbreng vakbonden bij 5xbeter: meer aandacht voor werkdruk en personeelsbetrokkenheid

23 januari 2023

Binnen 5xbeter zetten vakbonden zich in voor veilig en gezond werken in de metaalsector. Vakbondsbestuurders Stijn de Geus (FNV Metaal) en Jerry Piqué (CNV Vakmensen) vertellen hoe ze aandacht vragen voor zaken die vooral werknemers aangaan zoals werkdruk.

Lees verder

Werk in uitvoering aan deze website

23 januari 2023

In 2023 gaan we 5xBeter.nl verbeteren en gebruiksvriendelijker maken. In januari voeren we de eerste verbeterpunten al door.

Lees verder

Nieuw: de helpdesk van 5xbeter

23 januari 2023

Goed nieuws: als je de Verbeterlijn belt, krijg je nu direct iemand aan de telefoon. En mails naar info@5xbeter.nl worden ook sneller beantwoord. Allemaal dankzij helpdeskmedewerksters Anja Bouwman en Stephanie Hermans die begin januari zijn gestart.

Lees verder

De Nederlandse Arbeidsinspectie zet in op inspecties én het promoten van goede voorbeelden en instrumenten

14 december 2022

Als projectleider bij de Nederlandse Arbeidsinspectie is Diana Martens onder meer verantwoordelijk voor de aanpak in de metaalsector. Ze vertelt hoe de Arbeidsinspectie en 5xbeter samen optrekken om te zorgen voor veilige werkomstandigheden.

Lees verder

De Werkgroep Gevaarlijke Stoffen zorgt voor overzicht over producten met gezondheidsrisico’s

18 november 2022

Op het gebied van gevaarlijke stoffen willen metaalbedrijven vooral een goed overzicht krijgen. De Werkgroep Gevaarlijke stoffen werkt daaraan. Welke kennis is er al op dat gebied? En hoe zit het met bijvoorbeeld kankerverwekkende stoffen? We vragen het werkgroeplid Jody Schinkel.

Lees verder

De Werkgroep Lasrook helpt blootstellingsmetingen bij individuele bedrijven overbodig maken

18 november 2022

De Verbetercheck Lasrook wordt onderhouden door een werkgroep met 2 arbo-experts. Wat komt daarbij kijken? En hoe kunnen bedrijven helpen zorgen dat de Verbetercheck bruikbaar is in de praktijk? Werkgroeplid Jody Schinkel vertelt.

Lees verder