Het laatste nieuws

Vraag van de maand: Hoe kan ik een nieuw VIB (veiligheidsinformatieblad) in de Verbetercheck uploaden?

26 mei 2024

Bij de Verbeterlijn kwam een vraag binnen van iemand die het niet lukte om een nieuw veiligheidsinformatieblad in de Verbetercheck Gevaarlijke stoffen te zetten. Verbetercoach Pim Berends legde het uit.

Lees verder

Veiligheid is niet zwart-wit – tips van een incidentonderzoeker

24 mei 2024

David van Valkenburg geeft trainingen, onderzoekt incidenten en is auteur van het boek Achteraf is makkelijk praten. Wat kunnen preventiemedewerkers leren van zijn ervaring over leren van incidenten én van de dagelijkse praktijk?

Lees verder

Vraag van de maand: welke veiligheidsschoenen voor wie?

23 april 2024

Q: Zijn er verschillende soorten veiligheidsschoenen voor productiemedewerkers die de hele dag in de fabriek werken en kantoorpersoneel dat alleen af en toe de fabriek in loopt?

Lees verder

Veiligheid op hoog niveau bij Konecranes

18 april 2024

Juan Moreno Frikken is HSE-manager bij Konecranes Nederland in Purmerend. Zijn medewerkers voeren hun werkzaamheden uit op de werkvloer van de klanten. Vaak op een hoogte van 4 tot 15 meter, maar soms zelfs op 60 meter. Hoe zorgt hij dat ze dat veilig kunnen doen?

Lees verder

Risico op gezondheidsschade op de lange termijn, hoe leg je dat uit?

26 maart 2024

De reactie is al snel: Ik werk er al zo lang mee, het gaat toch altijd goed?

Lees verder

Even voorstellen: helpdesk-medewerker Wesley Zoetman

26 maart 2024

In januari nam Wesley Zoetman de plaats van Anja over bij de helpdesk. Hij stelt zich voor door 3 vragen te beantwoorden.

Lees verder

Vraag van de maand: Hoe vaak moet je een bovenloopkraan laten keuren?

25 maart 2024

Er is minstens eens per jaar een totale mechanische keuring nodig of zoveel vaker als door het gebruik noodzakelijk is.

Lees verder

Van Hout Metaal en Machinebouw brengt met hulp van 5xbeter risico’s in kaart

16 februari 2024

‘Ik wist echt niet waar ik moest beginnen met de RI&E…' Dat was de reden dat Bregje Dieker hulp vroeg van een Verbetercoach. Die hielp haar met de inventarisatie en het invullen van de verbeterchecks. Nu is ze bezig alle acties uit te voeren.

Lees verder

Bronsgieterij Flassh over veiligheid op de werkvloer: altijd alert blijven op wat je kan verbeteren

26 januari 2024

Omgaan met veiligheidsrisico’s, hoe gaat dat in een ambachtelijk mkb-bedrijf? Jos Stijlaart van bronsgieterij Flassh past uit volle overtuiging beschermingsmaatregelen toe. Voor de gezondheid van zijn personeel, maar ook omdat aandacht voor preventie zich uitbetaalt in minder verzuim. Soms vindt hij het lastig om te achterhalen wanneer het bedrijf aan alle normen voldoet. 5xbeter helpt daarbij.

Lees verder

Pilot van 5xbeter en TNO om luchtkwaliteit te bewaken met sensoren

28 november 2023

5xbeter onderzoekt met TNO hoe sensoren kunnen waarschuwen voor slechte luchtkwaliteit op de werkplek. Dat gebeurde in de vorm van een pilot tijdens de metingen van de uitstoot bij aluminiumlassen. Verbetercoach Pim Berends vertelde er tijdens een TNO-webinar op 7 november over.

Lees verder