Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom vind je hier alles wat je nodig hebt om na te gaan of jouw bedrijf aan de gestelde eisen uit de procedure voldoet.
In de scheepsbouw en -reparatie worden veel werkzaamheden op hoogte verricht waarbij valgevaar voor de medewerkers bestaat, of voorwerpen naar beneden kunnen vallen die vervolgens medewerkers kunnen raken. Voorbeelden van werkzaamheden op hoogte zijn:
De Procedure ‘Werken op hoogte’ is een onderdeel van de getoetste arbocatalogus 5xbeter en stelt eisen aan het uitvoeren van werkzaamheden op hoogte in de scheepsbouw. De Procedure is opgesteld door de sociale partners en getoetst door de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Disclaimer Verbetercheck “Procedure Werken op hoogte” (scheepsbouw en -reparatie): Aan het werken met een werkbak vanuit een hijskraan worden vanaf 1 juli 2020 extra eisen gesteld, o.a. moet vooraf een schriftelijk werkplan worden opgesteld en een beoordeling door een veiligheidskundige worden gemaakt. Aan deze verplichtingen moet u voldoen naast de maatregelen uit de verbetercheck.
Zie voor uitgebreide informatie en een leidraad van de Nederlandse Arbeidsinspectie: https://www.arboportaal.nl/actueel/nieuws/2020/06/29/leidraad-voor-werken-met-een-werkbak-of-werkplatform-ontwikkeld.
Bekijk Procedure Werken op hoogte in de scheepsbouw
Breng de arborisico’s van het werken op hoogte in kaart en controleer de veiligheidsvoorzieningen die zijn getroffen. Voldoen ze aan een zo hoog mogelijk veiligheidsniveau of zijn er maatregelen nodig?
Selecteer aan de hand van je inventarisatie welke maatregelen in jouw bedrijf nodig zijn om veilig en gezond op hoogte te werken. Om een verantwoorde keuze te maken uit de beschikbare voorzieningen om veilig op hoogte te werken in relatie tot hun veiligheidsniveau moet je een taakrisicoanalyse (TRA) uitvoeren.
Verbeter de werkwijze op de werkvloer door de maatregelen uit te voeren die binnen jouw bedrijf nodig zijn.