Start met een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom vind je hier alles wat je van tevoren kunt doen en wat je nodig hebt om goed voorbereid aan de Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte te beginnen.

Valgevaar

Valgevaar komt ook in de metaal voor.  Werken op hoogte, al is het slechts kortdurend, brengt aanzienlijke veiligheidsrisico’s met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld vallen of geraakt worden door vallende materialen of gereedschappen, werkstukken of andere voorwerpen wanneer op verschillende hoogten wordt gewerkt. Ook zorgt werken op hoogte veelal voor een langere vluchttijd bij calamiteiten. Inventariseer en minimaliseer daarom de risico’s van valgevaar bij het tijdelijk werken op hoogte met de Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte.

Let op: disclaimer Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte!

Het werken met een werkbak in combinatie met een heftruck is vanaf 1 juli 2020 niet meer toegestaan. Deze mogelijkheid uit de Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte bij het bepalen van het juiste hulpmiddel mag je dus niet meer gebruiken en staat in de verbetercheck op NEE.  

Hoe werkt het?

Zo werkt de Check van 5 voor Tijdelijk werken op hoogte:

Stap 1: Kies voor het thema ‘valgevaar’.
Stap 2: Inventariseer gegevens over de plaatsen en situaties waar tijdelijk op hoogte wordt gewerkt en leg vast welke hulpmiddelen hier gebruikt worden
Stap 3: Doe de check en beoordeel of je veilig werkt.
Stap 4: Signaleer waar maatregelen nodig zijn om valgevaar te beperken.
Stap 5: Verbeter de werkwijze op de werkvloer en borg deze.

Wat moet ik vooraf doen?

Inventariseer waar en hoe je op hoogte werkt

Inventariseer de plaatsen waar tijdelijk op hoogte wordt gewerkt en registreer de werkzaamheden en verrichtingen die daar plaatsvinden en welke middelen daarbij gebruikt worden en hoe ze gebruikt worden. Doe dat voor situaties waar gewerkt wordt met ladders, steigers en hoogwerkers.

 

Gebruik het Voorbereidingsblad Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte en de Checklist

Om je te helpen bij de inventarisatie, hebben we een Voorbereidingsblad Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte ontwikkeld waarmee je alle specifieke situaties waar sprake kan zijn van valgevaar in kaart kunt brengen. Ook is er een checklist waarmee je (rol)steigers, hoogwerkers en andere middelen kunt controleren. Download het Voorbereidingsblad hier, kies bij de hulpmiddelen valgevaar de juist checklists, vul alles in en je begint goed voorbereid aan het invullen van de Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte. 

Nieuw hier?

Meld je aan voor Mijn 5xbeter en profiteer kosteloos van:

  • Ondersteuning bij de Verbeterchecks
  • Een centraal archief voor je Verbeterchecks
  • Advies van Verbetercoaches
  • Hulpmaterialen per thema
Meld je nu aan

Hulpmiddelen Werken Op Hoogte

TRA Ladder.png

TRA Ladder

Als het gebruik van de ladder toegestaan is (check dit met de Verbetercheck), kunt u met deze taak risico analyse beoordelen of het gebruik ervan in betreffende situatie veilig is.
Meer informatie
Steigerkaart.png

Steigerkaart

Twee steigerkaarten om aan te geven of de steiger veilig betreden kan worden of juist niet.
Meer informatie

Zo doen anderen dat

 

Laat je inspireren door filmpjes van andere bedrijven. Bekijk hoe collega’s in de Metaalbewerking en Metalektro omgaan met veiligheid. Hoe houden zij de werkvloer veilig en gezond?

 

Bekijk alle best practices

Nieuw hier?

Meld je aan voor Mijn 5xbeter en profiteer kosteloos van:

  • Ondersteuning bij de Verbeterchecks
  • Een centraal archief voor je Verbeterchecks
  • Advies van Verbetercoaches
  • Hulpmaterialen per thema