Lasrook is het mengsel van fijne stofdeeltjes, gassen en dampen dat vrijkomt bij lassen en de aanverwante processen snijden en solderen. Wanneer je die rook inademt, is dat slecht voor je gezondheid. Dit risico is met de juiste maatregelen te beperken. De werkgever is verplicht om het vrijkomen van de lasrook zoveel mogelijk te voorkomen. De lasser moet de aangeboden beschermingsmiddelen zo goed mogelijk gebruiken. Beoordeel en beperk de blootstelling aan lasrook met de Verbetercheck Lasrook en de bijbehorende hulpmiddelen. 

Disclaimer Lasrook: Inspectie SZW zal deze catalogus vanaf 30 juni 2019 niet meer gebruiken als referentiekader bij inspectie activiteiten, klik hier voor meer informatie .

Verbetercheck Lasrook

Door deze Verbetercheck te doen, kom je erachter of je werkplekken voldoen aan de eisen.
Vul hem in en bekijk direct de resultaten.

Minimaal 15 minuten

Nieuw hier?

Meld u aan voor Mijn 5xbeter en profiteer kosteloos van:

  • Advies van Verbetercoaches
  • Hulpmaterialen per thema
  • Ondersteuning bij de Verbeterchecks
  • Een centraal archief voor uw Verbeterchecks
Meld u nu aan

Let op!
Per 1 maart 2017 is de grenswaarde van chroom VI verlaagd naar 1 μg/m3. Blootstelling aan chroom VI kan o.a. plaatsvinden bij het lassen aan roestvaststaal (RVS). 80% van de lasactiviteiten aan RVS wordt uitgevoerd met TIG lassen. In de zomer van 2017 is onderzoek gedaan bij TIG lassen van RVS. Er zijn metingen uitgevoerd, zowel binnen als buiten de verbeterde lashelm*. Op basis daarvan kan 5xbeter nu bevestigen, dat de nieuwe grenswaarde van chroom VI niet overschreden wordt, mits de lasser een verbeterde laskap draagt (of een lashelm met een beter beschermingsniveau). Uit de metingen blijkt daarnaast dat ook buiten de lashelm de waarden voor chroom VI erg laag zijn. Dit betekent dat met een goede afzuiging de risico’s voor collega’s in de buurt te verwaarlozen zijn. Dat is goed nieuws voor de lassers.

MIG/Mag lassen
Op dit moment is het nog niet duidelijk of bij het MIG/MAG lassen van RVS de blootstelling aan chroom VI bij een groene uitkomst van de verbetercheck ook beneden de nieuwe grenswaarde van chroom VI blijft. Dit moet u dan op een andere manier beoordelen, bijvoorbeeld door het uitvoeren van metingen. Met Inspectie SZW is afgesproken dat een kwantitatieve blootstellingsbeoordeling (metingen) niet uitgevoerd hoeft te worden als alle technisch uitvoerbare maatregelen genomen zijn én de lasser een verse luchtkap gebruikt. Op dit moment zoekt 5xbeter nog uit wat de nieuwe grenswaarde van chroom VI betekent voor de verbetercheck ten aanzien van MIG-MAG lassen aan RVS. Bij de update van de Verbetercheck wordt het resultaat hiervan meegenomen 

* Een verbeterde lashelm heeft een laskap met een vormgeving die goed aansluit op de lasser. Daardoor komt de lasrook niet eenvoudig achter de laskap terecht. Er zijn uitvoeringen waarbij onder aan de helm een lederen slab is bevestigd. Bij andere uitvoeringen is het helmmateriaal voorgevormd zodat dit goed aansluit op de borst van de lasser. Zie ook onze factsheet

Hulpmiddelen Lasrook

Informatiepakket

5xbeter - Voorlichtingspakket Lasrook

Bestaat uit 5 brochures, 3 magneetmatten en 1 poster voor toolboxmeetings.... Meer informatie

Gedrag en Cultuur

Gedrag en Cultuur

Brochure en diverse hulpmiddelen om invulling te geven aan een verbetering... Meer informatie

Agenda

5xbeter Congres 2018

25 juni 2018

Meer informatie

Start Week van Veilig en Gezond Werken 2018

18 juni 2018

Meer informatie
Bekijk de hele agenda