Vraag van de maand: Hoe vaak moet je een bovenloopkraan laten keuren?

25 maart 2024

Vraag van de maand: Hoe vaak moet je een bovenloopkraan laten keuren?

Q: Hoe vaak moet je een bovenloopkraan laten keuren?

A: Er is minstens eens per jaar een totale mechanische keuring nodig of zoveel vaker als door het gebruik noodzakelijk is.

In het Handboek Hijskranen (hoofdstuk 5, pagina 13) van keuringsinstantie EKH staat daarover het volgende: ‘Hijskranen en hijswerktuigen moeten ten minste 1 keer per jaar worden gekeurd door een deskundige natuurlijke persoon, rechtspersoon of instelling’. Het Arbo-Informatieblad AI 17 zegt dat de persoon die keuringen kan verrichten deskundig 'op constructieniveau' moet zijn.

De termijn van 1 jaar is echter sterk afhankelijk van de wijze van gebruik. Bij intensief en/of ruw gebruik moet deze periode worden verkort. En indien bij een gebruiker twijfel bestaat over de gebruikstoestand van een hijskraan- of gereedschap, dient de hijskraan of gereedschap buiten gebruik te worden gesteld en aan een keuring of inspectie (beproeving) door een deskundige te worden onderworpen. Meer informatie over keuringstermijnen van hijskranen en -gereedschappen kan je vinden op de website van EKH.

Wat intensief of ruw gebruik is, kun je ook afleiden uit de voorschriften in de gebruikshandleiding van de leverancier. Die moet daarin ook vermelden:

  • de frequentie en aard van inspecties die om veiligheidsredenen noodzakelijk zijn
  • onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn
  • criteria voor vervanging van onderdelen

Raadpleeg dus de handleiding van de bovenloopkraan of vraag die op bij de leverancier. Is het dan nog niet duidelijk, vraag dan een Verbetercoach om mee te kijken en te adviseren.

Heb je ook een vraag over machineveiligheid of een ander veiligheidsthema? Bel de Verbeterlijn 0800 555 50 05 (gratis) of mail naar info@5xbeter.nl.

Foto: Wikipedia/ Rolf Obermaier

Vorige nieuwsitem: Even voorstellen: helpdesk-medewerker Wesley Zoetman
Volgend nieuwsitem: Van Hout Metaal en Machinebouw brengt met hulp van 5xbeter risico’s in kaart