Van Hout Metaal en Machinebouw brengt met hulp van 5xbeter risico’s in kaart

16 februari 2024

Van Hout Metaal en Machinebouw brengt met hulp van 5xbeter risico’s in kaart

‘Ik wist echt niet waar ik moest beginnen met de RI&E…'  Dat was de reden dat Bregje Dieker hulp vroeg van een Verbetercoach. Die hielp haar met de inventarisatie en het invullen van de verbeterchecks. Nu is ze bezig alle acties uit te voeren.

Van Hout Metaal en Machinebouw begon in 2001 als eenmanszaak in een garage. Nu maakt een jong team van 18 medewerkers in Reusel maatwerkproducten in aluminium, RVS en staal. Het bedrijf is gespecialiseerd in schroefbladen en transportschroeven.

Bregje Dieker is er verantwoordelijk voor de administratie en P&O, waaronder arbozaken. Ze vertelt hoe ze door een bijeenkomst van het scholingsfonds OOM op het idee kwam een Verbetercoach in te schakelen. En wat dat opleverde.

Hetzelfde schuitje

‘Ik was uitgenodigd om mee te doen aan een P&O-café van OOM. Dat was heel nuttig: Je zit een paar keer met een aantal dames en heren van P&O bij elkaar. Allemaal van kleinmetaalbedrijven uit je regio. Elke keer gaat het over een ander onderwerp waar je dagelijks mee te maken krijgt. Je leert veel van elkaar. Ik heb er echt dingen uit gehaald die ik anders nooit had geweten.

Waar te beginnen?

Op een middag ging het over de RI&E van de Metaalunie. Die is op zich heel duidelijk, maar het is zo veel. Ik wist echt niet waar ik moest beginnen. Dus toen Günther Kerkhoven, Verbetercoach van 5xbeter, vertelde over de mogelijkheden om er hulp bij te krijgen, heb ik direct contact opgenomen.

Op gang geholpen

Eind vorig jaar kwam Verbetercoach Twan van Aart bij ons langs. We hebben alles besproken in een paar uurtjes. Eerst hebben we de inventarisatie gedaan. Toen alle Verbeterchecks doorlopen. Daar kwamen acties uit die ik nu zelf aan het doen ben. Over een paar weken komt Twan terug.

Korte lijntjes

Het blijkt dat we alles best goed op orde hebben. Er zijn weinig dingen die we moeten aanpakken. We zitten in een modern, veilig pand. De medewerkers gebruiken alle PBM’s  en  we hebben lashelmen met overdruk. We hebben op de werkvloer een fulltime chef lopen die de BBL’ers opleidt en alles in de gaten houdt. We gaan regelmatig na hoe de werkdruk is. De lijntjes zijn  kort en laagdrempelig. Als er iets is, staan ze zo bij ons op het kantoor.

Stok achter de deur

Niet zo spannend dus. Maar om het allemaal vast te leggen, vind ik de stok achter de deur van 5xbeter handig. Dan ga je er ook echt aan beginnen. De acties die doorloop je dan: Wie is er verantwoordelijk voor? Hoe hoog is het risico? Wanneer staat het gepland? Dan kun je het weer afvinken. Ik heb er toch nog wel een aantal openstaan die over een maand afgerond moeten zijn als Twan weer terugkomt.’

Zelf aan de slag

Ook Twan van Aart is tevreden over het bedrijfsbezoek: ‘Het is leuk om bij bedrijven te komen waar ze naast de mooie producten die ze maken ook graag aan de gang willen met Arbo-veiligheid. De middelen die de branche biedt, de RI&E-metaalbewerking en 5xbeter, maken het voor de bedrijven toegankelijker. Ze kunnen zelf aan de slag.’


Het team van Van Hout Metaal en Machinebouw met helemaal links Bregje Dieker

Vorige nieuwsitem: Vraag van de maand: Hoe vaak moet je een bovenloopkraan laten keuren?
Volgend nieuwsitem: Bronsgieterij Flassh over veiligheid op de werkvloer: altijd alert blijven op wat je kan verbeteren