Verbetercoach aan het woord: Günther Kerkhoven

17 april 2023

Verbetercoach aan het woord: Günther Kerkhoven

Hoe is het om Verbetercoach te zijn? En wat hebben de coaches van 5xbeter bedrijven te bieden? Günther Kerkhoven vertelt. ‘Ik hoor vaak: ik zou willen dat ik eerder had gebeld. Of ik krijg na afloop een bedankmailtje.’

Het liefst wil ik met techniek én mensen bezig zijn. Daarom heb ik altijd in een buitendienst gezeten. Hiervoor was ik VCA-auditor, maar ik wilde stoppen met auditen. Toen werd ik uitgenodigd om bij 5xbeter te starten. Nu blijkt dat mijn leukste job te zijn. Niet auditeren of controleren, maar coachen en advies geven. De menselijke factor is bij dit werk heel belangrijk.

Praktische hulp

We worden ingeschakeld door bedrijven uit de metaalbranche waar iedereen keihard werkt. Die willen veilig werken en maken graag gebruik van onze diensten. Wij helpen bedrijven op een praktische manier om aan arbowetgeving te voldoen: door mensen bewust te maken van risico’s en de tools aan te reiken om die risico’s te beheersen.

Aanpak

In veel gevallen is de vraag: we hebben een arbovraagstuk, hoe pakken we dat aan? Hoe past een Verbetercheck op onze situatie? Daarom willen we de vraagstelling bijna altijd in de praktijk zien. Even kennismaken, vertellen over onze rol, een rondgang door het bedrijf en meedenken over de aanpak en oplossingen.

Had ik maar eerder gebeld

Als je problemen op locatie bekijkt, sta je er meteen al heel anders in. De volgende stap is spiegelen ten opzichte van de wetgeving. Dan gaan we samen zitten om na te denken wat er nodig is om daaraan te voldoen. Bedrijven zijn altijd blij met die coaching. Ik hoor vaak: ik zou willen dat ik eerder had gebeld. Of ik krijg na afloop een bedankmailtje.

Dure metingen overbodig maken

Onze Verbeterchecks vervangen dure metingen of onderzoeksystemen. Het zijn softwarematige instrumenten waarmee je kan laten zien dat je voldoet aan de (wettelijke) normen. Maar soms is er toch meer nodig. Daarvoor hebben we het plan van aanpak uit de Verbetercheck en andere hulpmiddelen op de site van 5xbeter.

Toolbox-meetings

Verder ondersteunen we ook bij toolbox-meetings. Bedrijven moeten hun personeel Instructies geven over veilig werken. Dat is een eis van de wetgeving of VCA. Ik pak daar dan echte werksituaties bij, ga dichtbij de praktijk staan.

Voor onze hulp heb je al betaald, gebruik ‘m!

We doen er alles aan om te zorgen dat er meer gebruik gemaakt wordt van ons aanbod. 5xbeter is geboren uit cao-afspraken. Veel bedrijven beseffen niet dat ze kosteloos gebruik kunnen maken van onze hulp.

Vorige nieuwsitem: Uittnodiging voor Safety on pole position
Volgend nieuwsitem: 5xbeter op Nederlandse Metaaldagen