Risico op gezondheidsschade op de lange termijn, hoe leg je dat uit?

26 maart 2024

Risico op gezondheidsschade op de lange termijn, hoe leg je dat uit?

Sommige risico’s op de werkvloer zijn direct zichtbaar, zoals stoffen die kunnen ontploffen of brandwonden geven bij contact. Maar het effect van werken met stoffen zoals lasrook, kwartsstof of kankerverwekkende producten merk je pas op de lange termijn. Misschien pas na je pensioen. Hoe zorg je dat mensen zich ook bewust worden van die gevaren? De reactie is al snel: Ik werk er al zo lang mee, het gaat toch altijd goed?

Blootstellingsexpert Jody Schinkel (TNO) gebruikte daarvoor op het 5xbeter-event de uitleg van arbeidshygiënist en hoger veiligheidskundige Tamara Onos*:Je moet het eigenlijk zien als een grote bak met heel veel witte en paar zwarte ballen. De zwarte ballen staan voor gezondheidsschade, ziekte. Bij elke blootstelling (boven een eventuele grenswaarde) pak je een bal uit de bak. Is het een witte, dan is het mooi. Is het een zwarte, dan heb je pech. Hoe vaker en hoe hoger de blootstelling, hoe meer kans dat je zwarte ballen pakt.

*Uit een column uit vakblad Arbo/het boek Hoe zit dat nou, ook te lezen op de website van Tamara Onos: Het spel en de knikkers.

Vorige nieuwsitem: Veiligheid op hoog niveau bij Konecranes
Volgend nieuwsitem: Even voorstellen: helpdesk-medewerker Wesley Zoetman