• Nieuws

Nieuws (2013)

De bodycoaches van Burgerhout

16 december 2013

Een bodycoach is een teamlid van een afdeling binnen Burgerhout die naast zijn of haar uitvoerende taken een extra verantwoordelijkheid op zich heeft genomen voor preventie en vermindering van fysieke belasting op de werkvloer. Hij of zij pakt zoveel mogelijk de bron van de fysieke overbelasting aan.

Lees verder

Interactieve toolbox lasrook zet Bayards in beweging

16 december 2013

In juni 2013 heeft Bayards Aluminium Constructies BV in samenwerking met Verbetercoach Susanne Rambali interactieve toolboxen lasrook georganiseerd. Met resultaat, blijkt een half jaar later.

Lees verder

5xbeter gaat door!

20 november 2013

De sociale partners in de metaal zetten hun samenwerking voor veilig en gezond werken in de branche onverminderd door. In een gezamenlijk overleg hebben de Stuurgroep en Projectgroep van 5xbeter het Plan van Aanpak 2014-2016 vastgesteld.

Lees verder

Vanaf januari 2014: Workshops Nieuwkomers

19 november 2013

Uitzendkrachten, jongeren, anderstaligen worden ook in een dynamische branche als de Metaalbewerking en Metalektro regelmatig ingezet. Dat is goed voor een bedrijf: een frisse blik en wind brengt nieuwe energie. Helaas komen ongevallen op het werk bij nieuwe medewerkers tot acht keer vaker voor dan bij vaste werknemers. Dit komt vooral door een gebrek aan kennis en ervaring. Hierdoor herkennen nieuwkomers de risico’s minder goed. En weten zij minder goed welke maatregelen zij moeten nemen.

Lees verder

Metaal maakt een wereld van verschil

2 september 2013

Het idee ontstond twee jaar geleden. Twee Verbetercoaches bleken zonder het van elkaar te weten een band te hebben met een kleinschalige stichting die zich al jaren inzet voor de jeugd in Zambia: de Hetty Denen Foundation (HDF). Dat kon geen toeval zijn. Kort daarna werden door de Verbetercoaches van 5xbeter de eerste plannen met de HDF uitgewerkt.

Lees verder

Aanpassing Verbetercheck Machineveiligheid

8 juli 2013

Sinds de lancering van de Verbetercheck kwam bij de handhaving door de Inspectie SZW een aantal interpretatieverschillen in de Verbetercheck Boormachines naar voren. Het ging hier met name over adequate afscherming van de boorkop. Omdat zowel metaalbedrijven, 5xbeter als de ISZW gebaat zijn bij duidelijkheid over wanneer een machine als veilig wordt beschouwd, is in overleg met de Inspectie een aantal aanpassingen aangebracht in de Verbetercheck. Deze aanpassingen zijn onlangs positief getoetst door de Inspectie en zijn daarmee van toepassing voor alle bedrijven in de metaal.

Lees verder

Preventiemedewerker van het Jaar 2013

12 juni 2013

Op 10 juni is bij de afsluiting van het congres 'De Gezondste Zaak' de 5xbeter Preventiemedewerker van het Jaar bekendgemaakt: Suzanne Velenturf van HERAS.

Lees verder

Safety works, juist in de metaal!

12 juni 2013

Duizenden werknemers zijn 3 tot en met 10 juni in de Week van Veilig en Gezond Werken en op het congres 'De Gezondste Zaak' in actie gekomen voor veilig en gezond werken in de metaal.

Lees verder

Wordt een metaalwerker fysiek belast?

23 mei 2013

Een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim in de metaalbranche komt door lichamelijke overbelasting. Belasting in het werk kan door tillen en dragen van producten of onderdelen, duwen en trekken van bijvoorbeeld karren, ongunstige werkhoudingen zoals bukken of het steeds uitvoeren van dezelfde bewegingen. Lichamelijke belasting kost ook energie.

Lees verder