28 november 2024
Arjen Engelen is als international welding engineer verantwoordelijk voor de producten die Lazrz verkoopt. Hij is enthousiast over laserlassen. Maar dan moet het wel veilig gebeuren. En dat vraagt om andere veiligheidsmaatregelen dan booglassen. Daarom deelt hij inzichten en tips met 5xbeter.
‘Voor laserapparatuur geldt behalve de machinerichtlijn en de laagspanningsrichtlijn ook de norm EN 60825-1:2014 voor laserproducten’, zegt Engelen. ‘Die schrijft onder meer voorzieningen voor waardoor het apparaat uitvalt als de laserstraal geen contact meer maakt met het werkstuk. Een andere belangrijke norm die van toepassing is op handlaserlasmachines is NEN-EN 11553-2. Die bevat richtlijnen voor de bouw van apparatuur.’
Wat moet je als gebruiker doen om veilig te lassen met een laser? Engelen benadrukt dat het gevaar er vooral in zit dat je werkt met onzichtbaar en heel geconcentreerd infraroodlicht. Je zou daarmee ongemerkt je ogen permanent kunnen beschadigen. Een speciale veiligheidsbril beschermt daartegen.
Maar het is niet voldoende dat alleen de lasser zichzelf beschermt. ‘Een deel van de energie van de laserstraal reflecteert, afhankelijk van het materiaal dat je last tot wel 65%. Dat kan gevaarlijk zijn voor omstanders zonder veiligheidsbril.’ Daarom moet je de werkplek van een lasser afschermen met een lichtdichte lascabine. Iedereen die de cabine binnenkomt tijdens het lassen, moet ook een veiligheidsbril dragen.
Het zit Engelen dwars dat online filmpjes te zien zijn waarin lassers met onbedekte armen en benen aan het werk zijn. Dat suggereert dat dat zomaar kan. ‘De huid kan in tegenstelling tot je ogen enorm veel infraroodstraling aan. Maar bij een laser komt ook uv-licht vrij. En dat merk je wel na een dag laserlassen. Wij adviseren dus huidbedekkende kleding.’
Ten slotte pleit Engelen ervoor om iemand in je bedrijf op te leiden in laserveiligheid. Die kan dan alle collega’s goede instructies geven en toezien dat ze die goed uitvoeren.
Wat wel hetzelfde is als bij booglassen: ook bij laserlassen komt lasrook vrij. Volgens Engelen meer dan bij TIG-lassen, maar minder dan bij MIG-/MAG-lassen. In de Verbetercheck Lasrook is laserlassen nog niet opgenomen.
Kortom, met goede laserlasapparatuur, afscherming en persoonlijke beschermingsmiddelen en de nodige kennis en kunde om die goed toe te passen kan je veilig laserlassen.
Lees meer.