Vraag leveranciers om vervanging van kankerverwekkende of mutagene producten

19 oktober 2022

Vraag leveranciers om vervanging van kankerverwekkende of mutagene producten


Producten die carcinogeen (kankerverwekkend) zijn of mutageen (veroorzaker van beschadiging van erfelijk materiaal) willen we niet gebruiken in onze bedrijven. Ook de wetgeving schrijft voor dat die stoffen moeten worden vervangen. Maar dat blijkt in de praktijk nog niet zo makkelijk, bij gebrek aan goede alternatieven. 5xbeter roept alle bedrijven op om hun leveranciers om minder gevaarlijke vervangers te vragen.

Oproep 5xbeter levert nog niet voldoende op

5xbeter vroeg zelf al 14 producenten van CM-producten om vervangers die minder schadelijk zijn. Slechts 2 leveranciers kwamen daarop met een alternatief. Daarbij merkten ze op dat je zelf moet testen of de stof voor jouw doel voldoet. Wel meldden diverse leveranciers CM-producten te hebben aangepast door bepaalde componenten te verwijderen. Als dat is gebeurd kun je dat zien in het bijgeleverde veiligheidsinformatieblad van het product.

Vraag zelf ook om vervangende producten

Hoe meer bedrijven vragen om vervangende producten, hoe eerder leveranciers met een alternatief komen. Heb je zelf CM-stoffen in je register staan? Bestook de leverancier dan met vragen om een vervangend product. En laat het ons weten als je een goede vervanger hebt gevonden. Dat kan door een mail aan info@5xbeter.nl ter attentie van de werkgroep Gevaarlijke Stoffen.

Hoe kom je erachter wat een CM-stof is? 

Die informatie vind je in je register van gevaarlijke stoffen dat je zelf kunt opbouwen met de Verbetercheck Gevaarlijke Stoffen. Daarin is direct zichtbaar wat het belangrijkste gevaar van een product is. In de afbeelding van het voorbeeldregister staat bij de stoffen Loctite SI 5910 het signaalwoord carcinogeen, maar bij de vervanger Loctite SI 5910 alleen het signaalwoord waarschuwing. Die stof is wel gevaarlijk, maar niet kankerverwekkend. Net zo is Roestprimer grijs/roodbruin carcinogeen, maar vervanger Rostosan Plus niet.

 

Vorige nieuwsitem: De Werkgroep Lasrook helpt blootstellingsmetingen bij individuele bedrijven overbodig maken
Volgend nieuwsitem: Najaarsroadshow 5xbeter