Verbetercoach aan het woord: Stephan Hemme

28 november 2023

Verbetercoach aan het woord: Stephan Hemme

Stephan Hemme is sinds 2018 Verbetercoach van 5xbeter. Hij waardeert de diversiteit en het effect van zijn werk. ‘Het mooiste vind ik het om te zien dat bedrijven stappen gaan zetten op het gebied van veilig en gezond werken. Dat ik daar het vliegwiel voor ben geweest.’

‘Hiervoor werkte ik als veiligheidskundige en arbeids- en organisatiedeskundige bij een grote gemeente. Daar hield ik me ook al bezig met veiligheid, gezondheid en vitaliteit. Toen zag ik de vacature bij 5xbeter. Die maakte me nieuwsgierig: je hebt veel meer bereik als je voor een branche werkt. Het effect is gewoon groter. Ik solliciteerde en werd aangenomen.

De (branche-)RI&E als basis

Een groot deel van mijn werk bestaat nu uit het bezoeken van bedrijven door het hele land. De ene keer een grote scheepsbouwer en dan weer een mkb-bedrijf met 5 man. Na een kennismaking loop ik een rondje door het bedrijf om te zien welke processen er zijn. Dan bespreken we waar de uitdagingen liggen.

De basis is altijd de RI&E en dan gaan we aan de slag met de thema's van 5xbeter. Bijvoorbeeld door 1 of 2 producten in het Register Gevaarlijke stoffen in te voeren. Of door een taak in de Verbetercheck Fysieke belasting in te vullen. Soms kom ik ook nog iets anders tegen wat niet helemaal conform de regelgeving is. Daar wijs ik dan ook op. Je blijft ten slotte veiligheidskundige.

Ons doel is om het bedrijf op gang te helpen, zodat ze het verder zelf kunnen doen of laten doen. Als ze vastlopen, mogen ze natuurlijk altijd bellen. Ik kan dan op afstand meekijken in een Verbetercheck of alles op de goede manier is ingevuld. Meestal spreek ik af om na 2 of 3 maanden opnieuw contact te hebben. Dat geeft het bedrijf meteen een duwtje in de rug om door te gaan met de Verbeterchecks.

Bewustwording op gang brengen

Machineveiligheid of valgevaar is heel duidelijk. Het is lastiger om mensen te doordringen van de risico’s van blootstelling aan schadelijk geluid of gevaarlijke stoffen. Je hebt er niet direct last van, maar de kans op latere gezondheidsproblemen wordt steeds groter. Mensen zeggen het niet zo snel als ze zaken wat minder goed horen, of last hebben van hun luchtwegen. Als Verbetercoaches hebben we een rol om die bewustwording op gang te brengen.

Het mooiste vind ik het om te zien dat bedrijven stappen gaan zetten op het gebied van veilig en gezond werken. Dat ik daar het vliegwiel voor ben geweest. Bijvoorbeeld als er eerst weerstand is om een overdrukhelm te dragen bij het lassen. En dat iedereen er een jaar later aan gewend is en het heel normaal vindt om de helm op te zetten.

Onafhankelijke sparringpartner voor bedrijven

Voor bedrijven is het voordeel dat we kosteloos zijn en onafhankelijk. Dat maakt ons een nuttige sparringpartner. Hoe kan het toch zijn dat niet alle bedrijven ons nog inschakelen? Zelfs de Nederlandse Arbeidsinspectie verwijst naar ons. Ik hoop dat meer bedrijven en hun medewerkers ons weten te vinden.’

Vorige nieuwsitem: Pilot van 5xbeter en TNO om luchtkwaliteit te bewaken met sensoren
Volgend nieuwsitem: Nieuw gezicht bij de helpdesk: Christa