Verbetercoach aan het woord: Pim Berends

14 september 2022

Verbetercoach aan het woord: Pim Berends

Wat houdt het werk van een Verbetercoach van 5xbeter eigenlijk in? We vragen het Pim Berends. 'Ik vind het vooral leuk als bedrijven zelf veel ambities op het gebied van veiligheid hebben. Dan kunnen we echt van waarde zijn.'

'Ik ben er 2 jaar geleden als laatste Verbetercoach bijgekomen. Mijn werk hier is erg gevarieerd. Je komt bij allerlei bedrijven binnen, en je ziet heel veel.  De Verbetercoaches zijn er voor bedrijven die vragen hebben over veiligheid. Mijn expertise ligt met name op het gebied van gevaarlijke stoffen. Dat is een onderwerp waar iedereen moeite mee heeft en waar de inspectie nu bovenop zit.’

Van gymzaal naar fabriek

Van oorsprong ben ik gymleraar. Naast het onderwijs ben ik heftruckcursussen gaan geven omdat ik jarenlang als bijbaan heftruckchauffeur ben geweest. Ik besloot eerst een VCA-opleiding te doen en toen een avondopleiding tot veiligheidskundige en arbeidshygiënist. Dat beviel goed en ik switchte helemaal naar de arbosector.

Van waarde zijn

De vragen die we als Verbetercoach krijgen zijn telkens anders. De een komt niet uit de Verbetercheck, de ander wil juist nog meer doen aan veiligheid. Grotere bedrijven hebben daar meestal zelf deskundigheid voor in huis, dan zijn we er vooral als klankbord. Maar kleine bedrijven hebben geen geld om iemand in te huren voor bijvoorbeeld een RI&E, dan help je anders. Ik vind het vooral leuk als bedrijven zelf veel ambities op het gebied van veiligheid hebben, het niet als moetje zien. Dan kunnen we echt van waarde zijn. 

Bedrijven op weg helpen

Vaak kunnen we via mail of telefonisch helpen. Soms moet je echt wel op locatie gaan kijken. Zo kreeg ik laatst vragen over het beoordelen van fysieke belasting bij een bedrijf dat liften maakt. Daar ben ik een dag gaan meelopen en heb ik voorlichting gegeven. We gaan natuurlijk niet alles in orde maken. We helpen bedrijven op weg, maar ze moeten het wel zelf doen. Naast het coachen geef ik ook vaak webinars en ben ik achter de schermen onze instrumenten verder aan het verbeteren.

Veilige werkwijzen met gevaarlijke stoffen aanscherpen

Gevaarlijke stoffen zijn nu een speerpunt van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Als 5xbeter hebben we daarvoor in samenspraak met de inspectie een tool ontwikkeld. Daarmee kun je het gevaarlijke stoffenregister en een blootstellingsbeoordeling  maken via een veilige werkwijze. We zijn druk bezig om de veilige werkwijzen weer te actualiseren en uit te breiden. Daarover zijn ook  gesprekken met de inspectie gaande.

Kans

Ik geef ook wel eens workshops voor de Metaalunie en dan merk ik dat maar weinig mensen de dienstverlening van 5xbeter kennen. We doen het gratis voor die bedrijven. Dat is toch een kans? Er zijn niet veel branches die dat doen. Ik hoop dat onze webinars ervoor zorgen dat meer mensen ons weten te vinden.'

Heb je ook een vraag voor Pim of een van zijn collega's, bel dan de Verbeterlijn 0800 - 555 50 05 of stuur een mail naar info@5xbeter.nl.

Vorige nieuwsitem: Webinar Verbetercheck Gevaarlijke Stoffen (27 september 2022) terugkijken
Volgend nieuwsitem: Bedrijven gezocht voor lasrookmetingen bij aluminium- en laserlassen