Keuzeworkshops Safety on pole position

31 mei 2023

Keuzeworkshops Safety on pole position

Dit zijn de keuzeworkshops van Safety on pole position.

Direct naar:

Workshop 1 Start de dialoog over gedrag en veiligheid
Workshop 2 Een ‘red flag’ op de werkvloer; hoe leer je ervan?
Workshop 3 De Grand pRIE voor veilig en gezond werken
Workshop 4 De pitstopchallenge: leer veilig en efficiënt werken
Workshop 5 Fit op de werkvloer
Workshop 6 Elektrische voertuigen en veiligheid


Workshop 1

Start de dialoog over gedrag en veiligheid

Veilig werken binnen een bedrijf doe je samen; als werkgever heb je de belangrijke taak om een veilige werkomgeving te creëren en als medewerker draag je verantwoordelijkheid om veilig aan het werk te gaan. Iedereen moet zich bewust zijn van de veiligheidsrisico’s en de veiligheidsregels naleven. In de praktijk is het soms lastig om elkaar aan te spreken op onveilig gedrag.

In deze interactieve workshop ga je op een laagdrempelige, speelse manier met elkaar in gesprek. Onder begeleiding van Robert Jespers wordt de ‘culture game’ gespeeld en stellingen besproken over veiligheidscultuur en -gedrag. Je leert niet alleen van elkaars ervaringen, maar ook hoe je zelf het spelelement kan inzetten om de veiligheidscultuur binnen je bedrijf te bespreken en te versterken.

Robert Jespers heeft Technische bedrijfskunde gestudeerd aan de Universiteit Twente en achtereenvolgens gewerkt als officier Koninklijke Luchtmacht, consultant, HSEQ-manager in de papier- en voedingsmiddelenindustrie en sinds 1 mei als directeur bij arbodienst Mediwerk.

Robert heeft zich gespecialiseerd in veranderkunde bij veiligheidsvraagstukken en geeft les op de HVK in ‘veiligheid, cultuur en gedrag’. Onder het motto ‘zorg dat veiligheid de hobby wordt van je medewerkers’ gaat hij op zoek naar werkvormen die eigenaarschap op veiligheid versterken.

Naar boven


Workshop 2

Een ‘red flag’ op de werkvloer; hoe leer je ervan?

Helaas zit een ongeval in een klein hoekje. In de Formule 1 wordt een crash aangeduid met een ‘red flag’, waarna het ongeval uitgebreid onderzocht wordt om herhaling te voorkomen. De Nederlandse Arbeidsinspectie wil dat werkgevers ook leren van een arbeidsongeval. Daarom moet sinds 1 januari 2023 de werkgever zelf onderzoek doen naar een meldingsplichtig ongeval met het doel arbeidsongevallen in de toekomst te voorkomen.

Dit is een grote verandering die mogelijk vraagtekens oproept; hoe voer je zo’n zelfonderzoek uit? In deze workshop wordt uitgelegd wat deze nieuwe manier van werken inhoudt en hoe je als bedrijf kan leren van ongevallen.

Diana Martens is projectleider Arbo bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. In deze rol streeft zij samen met de metaalbranche en 5xbeter naar verbeterde arbeidsomstandigheden in de Metaalsector. Diana is van huis uit procestechnoloog en heeft ruim 20 jaar ervaring binnen de Chemische Industrie en bij de Arbeidsinspectie.

Naar boven


Workshop 3

De Grand pRIE voor veilig en gezond werken

In de Formule 1 is veiligheid een topprioriteit. Voordat en coureur zijn auto instapt moet er voldaan zijn aan tal van regels die veiligheidsrisico’s zo veel mogelijk beperken. Ook bij jou op de werkvloer moet veiligheid op nummer 1 te staan. Daarom ben je verplicht de RIE uit te voeren. De Risico-Inventarisatie en -Evaluatie brengt arbeidsrisico’s in kaart en legt daarmee de basis voor een veilige en gezonde werkomgeving.

De RIE dien je goed te onderhouden, omdat door veranderingen in werkprocessen of gebruikte technieken nieuwe risico’s kunnen ontstaan. Moet je nog een RIE voor jouw bedrijf uitvoeren? Of wil je controleren of je alle arbeidsrisico’s nog scherp hebt? In deze workshop leer je wat je kunt verbeteren om veilig en gezond te (blijven) werken!

Kees Halm is Arbeidshygiënist en Hoger Veiligheidskundige en heeft vanuit deze expertises veel ervaring bij bedrijven binnen de Metaalsector. De diverse verbeterchecks van 5xbeter  zijn een essentieel onderdeel van de RIE. Als inhoudsdeskundige neemt Kees deel aan de werkgroepen van 5xbeter die deze verbeterchecks opstellen en onderhouden.

Naar boven


Workshop 4

De pitstopchallenge: leer veilig en efficiënt werken

Tijdens een pitstop in de Formule 1 worden de banden van een raceauto razendsnel verwisseld. Een georganiseerde werkvloer is cruciaal om de bandenwissel veilig uit te voeren én met zo min mogelijk tijdverlies. De 5S-methode biedt hierbij een goed hulpmiddel. Aan de hand van de 5 stappen sorteren, schikken, schoonmaken, standaardiseren en standhouden zorg je voor een schone, efficiënte en veilige werkvloer.

In deze workshop ga je aan de slag als ware automonteur. Je leert aan de hand van de 5S-methode hoe je een snelle en veilige bandenwissel uitvoert en hoe de 5S-methode van grote toegevoegde waarde kan zijn binnen je eigen bedrijf!

Bart Lemans werkt op het snijvlak van Techniek, Organisatie en Mens. Zijn technische achtergrond en opleiding Hogere Veiligheidskunde zet hij in om bedrijven te versterken op het gebied van veiligheid en efficiëntie. Samen met het Formule 1 evenementenbureau ‘Cars & Stars’ zal hij aan de hand van een pitstopchallenge de 5S-methode demonstreren, en het belang van veiligheid op de werkvloer.  

Naar boven


Workshop 5

Fit op de werkvloer

Fysieke belasting verwijst naar de krachten en houdingen die een mens ervaart tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Binnen de Formule 1 moeten de automonteurs bijvoorbeeld onder grote tijdsdruk zware banden en apparatuur tillen tijdens een pitstop. Deze taken vereisen wisselende krachten, uithoudingsvermogen en precisie. Ook in de metaal is fysieke belasting een belangrijk onderwerp. Langdurige of verkeerde lichamelijke belasting kan leiden tot diverse aandoeningen zoals rugpijn, nekklachten of gewrichtsproblemen.

In deze workshop worden de verschillende aspecten van fysieke belasting aan de hand van de verbetercheck behandeld. Daarnaast worden praktische tips en richtlijnen gedeeld om fysieke belasting te beoordelen en te beheersen. Na de workshop ben je in staat de veiligheid en het welzijn van je eigen ‘pitstopteam’ te waarborgen.

Rene van Beers en Pim Berends, Verbetercoaches van 5xbeter, verzorgen deze workshop over fysieke belasting. Ze zijn beide gediplomeerde professionals en hebben ervaring met veilig en gezond werken in de metaalsector.

Naar boven


Workshop 6

Elektrische voertuigen en veiligheid

In veel sectoren is sprake van elektrificatie. Dit houdt in dat bedrijven overgaan van het gebruik van fossiele brandstoffen naar elektriciteit met het doel de CO2-uitstoot te verminderen. Zo ontstond in 2012 het idee om een elektrisch aangedreven autosportklasse op te richten, waarna in 2014 het eerste Formule E wereldkampioenschap werd gereden.

Een formule E auto wordt aangedreven door elektriciteit uit een Lithium batterij. Ook in andere voertuigen en machines wordt steeds vaker gebruik gemaakt van batterijen als aandrijving. Het gebruik van batterijen brengt nieuwe veiligheids- en gezondheidsrisico’s met zich mee.

In deze workshop vertelt Erik Hagelaar hoe er bij de diverse VDL-bedrijven invulling is gegeven aan het veilig werken met Lithium batterijen en welke specifieke aandachtspunten hierbij komen kijken.

Erik Hagelaar is Hoofd Arbo & Milieu en sinds 2014 werkzaam als Arbeidshygiënist bij VDL Nederland. Deze afdeling is vraagbaak en specialist op het gebied van veiligheid en gezondheid voor de in totaal 68 Nederlandse VDL-bedrijven. Samen met andere Arbeidshygiënisten en Veiligheidskundigen leveren zij input aan de directie voor het arbobeleid bij VDL, zorgen ze voor de uitvoering van de (verdiepende) Risico-Inventarisatie en -Evaluaties en bieden ze ondersteuning bij diverse vraagstukken vanuit de bedrijven.

 

Ga naar de overzichtspagina van Safety on pole position of meld je direct aan*.

*Bij Safety on pole position maken we foto’s en films als verslaglegging en om 5xbeter te promoten. Op het event kan je dus gefotografeerd of gefilmd worden. Door je aanmelding voor dit event ga je akkoord met het gebruik van je beeltenis in druk, op foto, film, video enzovoort voor promotionele doeleinden van 5xbeter, zonder daaraan rechten te ontlenen of een vergoeding te claimen.

Naar boven

Vorige nieuwsitem: Matecs uit Roosendaal schakelt 5xbeter in
Volgend nieuwsitem: Middagprogramma Safety on pole position