Dit najaar NLA-inspectieronde: zorg voor een actuele RI&E

26 september 2023

Dit najaar NLA-inspectieronde: zorg voor een actuele RI&E

Een te hoge psychosociale belasting op het werk komt bijvoorbeeld door hoge werkdruk of ongewenst gedrag zoals pesten, intimidatie of discriminatie. Dat gaat ten koste van gezondheid van medewerkers en kan leiden tot ziekteverzuim en zelfs arbeidsongeschiktheid. De NLA wil met de inspectie in kaart brengen hoe het in de metaalsector staat met psychosociale arbeidsbelasting.

Wat houdt de inspectieronde in?

In eerste instantie bezoekt de NLA machinebouwers met meer dan 25 medewerkers. Bedrijven krijgen vooraf een telefonische of schriftelijke aankondiging van het bezoek. Inspecteurs zullen vragen naar de RI&E en een basiscontract met een arbodienst of bedrijfsarts. Heeft een bedrijf die niet, dan kan het een boete krijgen.

Zorg voor een actuele RI&E!

De inspectieronde van de NLA is een goede aanleiding om nu de toch al verplichte RI&E uit te voeren of te updaten en het daarin opgenomen beleid over psychosociale arbeidsbelasting te actualiseren. Meer weten over de RI&E? Kijk dan bijvoorbeeld het recente webinar Blijven verbeteren met de RI&E terug. Kom je ergens niet uit, dan kan je hulp krijgen van de Verbetercoaches van 5xbeter.

Meer over psychosociale arbeidsbelasting

Meer informatie over werkdruk en ongewenste gedrag en de maatregelen daartegen vind je op de site van de NLA.

Vorige nieuwsitem: Safety on pole position: een gezonde en veilige werkplek is een teamprestatie
Volgend nieuwsitem: Matecs uit Roosendaal schakelt 5xbeter in