• Nieuws
  • Wordt een metaalwerker fysiek belast?

Wordt een metaalwerker fysiek belast?

23 mei 2013

Een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim in de metaalbranche komt door lichamelijke overbelasting. Belasting in het werk kan door tillen en dragen van producten of onderdelen, duwen en trekken van bijvoorbeeld karren, ongunstige werkhoudingen zoals bukken of het steeds uitvoeren van dezelfde bewegingen. Lichamelijke belasting kost ook energie. Fysieke belasting staat voor het belasten van het menselijke bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat zijn alle spieren, gewrichten, botten en pezen die we in ons lichaam hebben. Als ons lichaam werk uitvoert wordt het bewegingsapparaat belast. 
 
In de arbocatalogus van 5xbeter onderscheiden we de volgende vormen van belasting bij het uitvoeren van het werk:

  • tillen en dragen
  • duwen en trekken
  • werkhoudingen
  • repeterende bewegingen 

   

Het belasten van het lichaam is heel gezond. Hierdoor blijven de spieren goed doorbloed en gewrichten blijven soepel. Schade aan het lichaam kan ontstaan door overbelasting van een of meerdere van de genoemde vormen. Je krijgt dan lichamelijke klachten zoals een peesontsteking of een zeurende pijn in je rug. 

Het beste is om lichamelijke overbelasting te voorkomen! Maar hoe?

De Verbetercheck

Het komt zelden voor dat een medewerker in de metaal slechts met één vorm van fysieke belasting te maken heeft. In bijna alle gevallen is sprake van een combinatie van factoren, zoals af en toe tillen in een slechte werkhouding, een poosje duwen of trekken en vervolgens een tijd bukkend werken. De richtwaarden gelden per vorm van belasting en worden beoordeeld over een hele dag.

Om snel en effectief de risico’s van fysieke belasting te inventariseren en minimaliseren heeft 5xbeter de Verbetercheck Fysieke belasting ontwikkeld. De Verbetercheck is een digitaal instrument dat ook aanbevelingen en oplossingen bevat om veilig en gezond te werken. De Verbetercheck Fysieke belasting is uit te voeren voor de vier vormen van belasting: tillen en dragen, duwen en trekken, ongunstige werkhoudingen, en repeterende bewegingen.

Na het invullen van de Verbetercheck is duidelijk wat de knelpunten zijn. Belangrijker nog is het om deze aan te pakken. Maar hoe?

Bewustwording

De eerste grote stap is werknemers in de metaal regelmatig te informeren over de risico’s van overbelasting. Ze moeten weten wat te doen om fysieke overbelasting te voorkomen. Zorg voor voorlichtingen, Toolboxmeetings of individuele begeleiding. 5xbeter biedt hier op 5xbeter.nl hulpmiddelen en materiaal voor. Ook kunnen de Verbetercoaches een Toolbox Fysieke belasting uitvoeren met de medewerkers.

Factsheets

De factsheets van 5xbeter geven oplossingen voor knelpunten van de verschillende vormen van belasting. Het zijn technische oplossingen, bijvoorbeeld bij het tillen en dragen de inzet van een balancer. Of organisatorische oplossingen, bijvoorbeeld bij het duwen/ trekken het onderhoud van wielen. En gedragsmatige oplossingen, zoals het inrichten van een werkplek als er vaak in ongunstige werkhouding gewerkt moet worden. 

Verbetercoach

Natuurlijk wordt een metaalwerker fysiek belast. Daarom is het ook een onderwerp van de arbocatalogus in onze branche. Hulp nodig bij het beoordelen van de fysieke belasting in uw bedrijf of van uw werkplek? Neem vrijblijvend contact op met de Verbetercoaches van 5xbeter. Samen met de Verbetercoach kan gekeken worden hoe overbelasting voorkomen kan worden en wordt er gezocht naar praktische oplossingen om situaties te verbeteren.

Vorige nieuwsitem: Volg de Week op Facebook!
Volgend nieuwsitem: In de praktijk: fysieke belasting bij Remeha