• Nieuws
  • We doen het veilig of we doen het niet

We doen het veilig of we doen het niet

28 juni 2017

We doen het veilig of we doen het niet

Psycholoog en organisatieadviseur Juni Daalmans geeft op het 5xbeter congres ‘Nu ff niet!’ een workshop over Brain Based Safety. Tijdens de workshop vertaalt Daalmans ‘kennis over het brein naar veiligheidskunde’. Uitgangspunt is dat veiligheid niet voorspelbaar is. En we de gewoonte hebben om te kijken naar dat wat verkeerd gaat. Wil je niet juist weten wat er goed gaat? Bovendien, wat kenmerkt een ‘nu effe snel’ situatie? Daalmans noemt een combinatie van vier factoren. 

Ten eerste de gebrekkige werkvoorbereiding. Daalmans onderstreept het belang van een rustsysteem voor de hersenen. Een moment dat inzicht geeft en je helpt om te bepalen of een bepaalde handeling wel of niet gevaarlijk is. Vertaald naar de werkvloer: begin een taak met een briefing. Ga daarna pauzeren, voor het rustmoment. Na de pauze werk je veiliger.
De tweede factor is een zwak risicobesef. Angst helpt je om risico’s te herkennen. Een gevoel van ‘er is iets niet pluis’ kun je leren herkennen. Een taak voor de aanwezigen is om risico’s te analyseren en zo te leren wanneer risico’s kunnen optreden.
Zelfoverschatting speelt in de derde plaats een rol. Vrijwel iedereen vindt van zichzelf dat hij of zij een goede chauffeur is, bijvoorbeeld. Zo ook de deelnemers van de workshop. Mensen met een hoge zelfoverschatting zijn sneller in hun werk en daardoor succesvol. Maar ze maken meer fouten.
Als vierde risicofactor noemt Daalmans betrokkenheid. Juist de meest betrokken werknemers hebben de grootste kans op een incident. Waarom? Omdat zij de doelstellingen van hun werkgever willen halen. Zich verbonden voelen met een team dat nu eenmaal op een bepaalde manier werkt. Of uit sympathie voor een leidinggevende. Juist de meest betrokken persoon zegt het snelst ‘ik doe het nog wel even’.

En nu? Wie zijn de personen die binnen een organisatie verandering kunnen brengen? Naar die vraag is onderzoek gedaan. Eerst in de zaal, waar het grootste deel van de aanwezigen aangeeft, dat er bij de medewerkers succes geboekt kan worden. Maar uit onderzoek van Daalmans blijkt dat juist de eerstelijns-leidinggevenden de grootste invloed hebben op veilig werken. Daalmans adviseert om eerstelijns-leidinggevenden te trainen. En te letten op zeven principes: het prioriteren van veiligheid boven productie, beïnvloeden van collega’s en instrueren van vaardigheden. Leg de regels uit, let op sociale veiligheid, wees paraat en lok uit, met prikkels. Zoals ook in dit filmpje over wildplassen in Amsterdam.

Vorige nieuwsitem: 'Even snel' mag nooit de reden zijn
Volgend nieuwsitem: Collin van Beek en Frans Mennen Preventiemedewerker 2017