• Nieuws
  • Veilig en gezond werken bij Heerema: “Alles is er, en het is gratis”

Veilig en gezond werken bij Heerema: “Alles is er, en het is gratis”

13 mei 2014

Machinebankwerker en hoofd BHV Ad Vermeulen werkt al meer dan veertig jaar bij Heerema in Zwijndrecht. Hij zit onder andere in de commissie VGWM van het bedrijf dat toeleverancier is voor de olie-industrie en bijvoorbeeld boorplatforms maakt. Vermeulen is warm voorstander van 5xbeter. "Alle informatie is er al, en het is gratis voor het bedrijf, want van de werkgevers en werknemers.”

Heerema is een van de tien Nederlandse bedrijven waar TNO experimenteert met het afvoeren van lasrook op de plek waar die ontstaat: bij de toorts. Verder ziet een fysiotherapeut er een keer in de week toe op een goede werkhouding van de medewerkers. Zij kunnen ook met klachten bij hem terecht.

Ad Vermeulen is sinds het begin -zes jaar geleden- betrokken bij 5xbeter en hij ziet verbeteringen. Voor met name de oudere medewerkers zijn al die veiligheids- en gezondheidsmaatregelen soms nog wel even wennen. “Tegenwoordig doen we niks meer zonder procedure en zonder dat je met elkaar overlegt. Denk aan de permit die je moet hebben als je in een tank gaat werken. Dan hoor je wel eens, gekscherend: 'Zeg, wordt hier nog eens wat verdiend?'”

Maar met het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen, oordoppen, helm en veiligheidsschoenen weten werknemers van Heerema al niet beter dan dat je dat gewoon doet. Veiligheid en gezondheid zitten structureel in de werkprocessen. “De afgelopen tien jaar is het heel hard gegaan.”

Vorige nieuwsitem: Als het is geland, hoor je er niemand meer over
Volgend nieuwsitem: “Niemand wil dat het mis gaat”