• Nieuws
  • Preventiemedewerker 2016: de genomineerden

Preventiemedewerker 2016: de genomineerden

30 mei 2016De Verbetercoaches van 5xbeter hebben vijf preventiemedewerkers in de metaalbewerking en metalektro genomineerd voor de titel Preventiemedewerker 2016. Dit zijn volgens 5xbeter preventiemedewerkers die inspireren met veilig en gezond werken en echt iets in hun bedrijf voor elkaar krijgen, zowel uit de metaalbewerking als de metalektro. Organisatiesocioloog John Vollenbroek heeft de afgelopen weken een bezoek gebracht aan alle genomineerde preventiemedewerkers. Vollenbroek is gespecialiseerd in het terugdringen van de menselijke fout in organisaties: "Mensen zijn feilbaar, maar beschermen zich daar vaak onvoldoende tegen." Met trots presenteert 5xbeter de vijf genomineerden:

Genomineerd zijn in de metaalbewerking, in alfabetische volgorde:

  • Christa van Dijk, Abuco
  • Susan Laan, Weber

Genomineerd zijn in de metalektro, in alfabetische volgorde:

  • Stijn Klompmakers, KSE Bladel
  • Bart Kraker, VDL Steelweld Breda
  • Robert Meijer, GOMA Hengelo

“We zijn zuinig op onze mannen!”
In zijn juryrapport beschrijft Vollenbroek zijn observaties en de inspirerende mensen die hij gesproken heeft. De motivatie om je met hart en ziel in te zetten voor veilig en gezond werken kan heel persoonlijk zijn. Over een van de preventiemedewerkers schrijft Vollenbroek: “Haar vader is door een bedrijfsongeval in de bouw in een rolstoel beland. Dat heeft grote invloed op haar gehad en ze maakt de gesprekken over veilig werken dan ook persoonlijk. “Wil jij zo’n risico lopen? Ik weet wat het betekent, ook voor het thuisfront! 

Een andere preventiemedewerker spreekt over de vooroordelen over veilig en gezond werken. En hoe je mensen moet overtuigen: “Ik kost altijd geld. Maar als je iets van je mensen wilt, moet je ze tegemoetkomen. Ik hoorde in augustus van een medewerker dat hij last had van de dampen in zijn werkomgeving. In oktober werd er een afzuiging gemonteerd. De medewerker liet nu trots zien hoeveel er door het filter was opgevangen. “Zie je wel dat ik niet zeurde?””

Medewerkers leggen zichtzelf ook nogal eens beperkingen op als het gaat om veilig en gezond werken. Zo constateert een preventiemedewerker. Hij kreeg vaak de reacties ‘op die manier kost het teveel tijd’ of ‘daar hebben we de ruimte niet voor’. Hij legt doel en waarom telkens duidelijk uit en daagt zijn mensen uit mee te denken over praktische oplossingen: “Een slijpschijf is gevaarlijk. Wat te doen en te laten om daarmee ongevallen te vermijden?”

Met alleen aardig en vriendelijk zijn, kom je er ook niet altijd. Zo hoorde Vollenbroek van een preventiemedewerker in de metalektro, dat als hij vindt dat een leidinggevende te laks omgaat met de risico’s die zijn mensen lopen, hij dat ook met succes aankaart.

Het is leuk om wat voor je collega’s voor elkaar te krijgen, dit is alleen niet vrijblijvend. Vollenbroek schrijft over een preventiemedewerker: “Hij vindt het leuk om betere dingen te regelen, maar wil dan wel bindende afspraken. Bijvoorbeeld met degene die zegt met de bestaande bril te weinig te zien om goed te kunnen werken. Die krijgt een bril op scherpte op de voorwaarde dat die dan ook gebruikt wordt.”

Op basis van deze gesprekken draagt John Vollenbroek de winnaars van de titel Preventiemedewerker 2016 voor. Op het 5xbeter Jubileumcongres 20 juni in de Efteling worden de winnaars bekend gemaakt.

Vorige nieuwsitem: IJzersterk bedrijf 2016: Porcon en Koninklijke Bammens
Volgend nieuwsitem: Genomineerden IJzersterk bedrijf 2016