• Nieuws
  • Preventiemedewerker 2015

Preventiemedewerker 2015

24 juni 2015

Preventiemedewerker 2015

Martin Alferink van Machinefabriek Geurtsen en Ton van den Berg van Hollandia Infra BV zijn op het 5xbeter Congres 22 juni in Radio Kootwijk verkozen tot Preventiemedewerker 2015. Creativiteit kenmerkt de werkwijze van Alferink en Van den Berg. Beide Preventiemedewerkers 2015 zoeken en vinden op vernieuwende wijze maatregelen om veiliger te werken. Geen oplossing is wat hen betreft geen optie. In het juryrapport zegt John Vollenbroek het volgende over hen:

Martin Alferink, Machinefabriek Geurtsen
Martin is ook chef TD en is het preventiewerk ingerold. Omdat hij alle machines in beheer heeft, was hij toch al bij allerlei gesprekken, zoals over machineveiligheid betrokken. Op een gegeven moment is hij gegrepen door het preventievirus en wil nu anderen daarmee infecteren. Als mensen iets moeten, zorgen ze minder voor de eigen gezondheid en veiligheid dan wanneer ze het zelf willen. Hij begrijpt dat mensen soms risico’s nemen, omdat de voorgeschreven manier van werken te omslachtig is of zelfs ondoenlijk. Maar hij heeft er geen begrip voor! Er moeten manieren te vinden zijn om het risico uit te bannen

Ton van den Berg, Hollandia Infra BV
Ton loopt al wat jaren mee, maar is de laatste paar jaar duidelijk een andere koers gaan varen. Waar vroeger de nadruk lag op regels maken en als politie functioneren, is hij er nu helemaal op gericht om te zorgen dat de medewerkers uit zichzelf veilig en verantwoord willen werken. Of in zijn eigen woorden “Ik ben een verbetercoach.”  Hij heeft ook geaccepteerd dat zo’n benadering tijd vraagt en je mensen niet 1,2,3 kunt veranderen. In gesprekken gebruikt hij zijn grote kennis en ervaring om met de mensen na te gaan hoe zij risico’s kunnen uitbannen. Zoals een leidinggevende op de vloer mij vertelde “Sommige stafmedewerkers zijn recht in de leer en kennen voor een bepaald risico maar één oplossing, die van hen. Ton neemt zo’n risico ook serieus, maar onze problemen met de bestaande of voorgeschreven werkwijze ook en gaat vervolgens samen met ons op zoek naar een alternatief om het risico weg te nemen.”


Vorige nieuwsitem: Actief met elkaar aan de slag tegen schadelijk geluid
Volgend nieuwsitem: Afscheid en welkom