• Nieuws
  • Praktische en leerzame oplossingen voor lasrook

Praktische en leerzame oplossingen voor lasrook

23 februari 2011

Al geruime tijd leren studenten op de Aachen Universiteit lassen met behulp van een game. Die virtuele omgeving valt mooi samen met de realiteit. Lasatelier, helm op, lastoorts in de hand, net echt. Drie sensoren (een magnetische tracker, de positionering van de toorts en een sensor in de helm die bij elke beweging van het hoofd het 3D-beeld in de helm bijstuurt) zorgen voor een levensechte ervaring.

Bij 5x Beter wordt ook gebruik gemaakt van een bijzondere wijze van educatie, maar dan op het gebied van veilig en gezond werken. Uit het bezoek van de website en de ervaringen van de Verbetercoaches blijkt dat de toolboxfilms Lasrook met regelmaat worden bekeken en gebruikt in bijvoorbeeld toolboxmeetings. In vier korte films  van ongeveer 2,5 minuut laat Nederland’s meest bekende rapper, Lange Frans, de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zien.

Ter ondersteuning van deze toolboxfilms heeft 5x Beter factsheets ontwikkeld waarin de verschillende vormen van lastechnieken,  bronafzuiging, lashelmen en andere hulpmiddelen aan de orde komen.  Wanneer je deze middelen combineert met bijvoorbeeld de brochure Lasrook of de powerpoint presentatie Lasrook kan je zelf een toolboxmeeting organiseren. Met behulp van de speciaal ontworpen poster kondig je deze meeting aan in je bedrijf.

Ook zeer handig is de Verbetercheck Lasrook van 5x Beter. De check is een makkelijk en eenvoudig toepasbaar instrument. De praktijk heeft inmiddels aangetoond dat de nieuwe grenswaarde van 1 mg/m³ haalbaar is. De Verbetercheck helpt je, zonder dure metingen, met het behalen van deze waarde door advies op maat te geven. En ter ondersteuning staan de Verbetercoaches altijd voor je klaar om extra advies te geven. Kijk voor de Verbetercheck en andere oplossingen op http://www.5xbeter.nl/site/nl/hoofdmenu/oplossingen/lasrook.

Voor meer informatie over de lasgame op de Aachen Universiteit lees je hier de rest van het artikel.

Vorige nieuwsitem: Een dag uit het leven van een nieuwkomer
Volgend nieuwsitem: ‘Nieuwkomer moet meer weten dan waar zijn werkplek is’