• Nieuws
  • Oefenen met echte praktijksituaties

Oefenen met echte praktijksituaties

09 december 2011

Ben Bonte, directeur van Alewijnse Marine Systems, merkte dat toolboxmeetings vaak als verplicht nummer werden ervaren. “Even snel overleggen, een handtekening zetten en weer verder met waar je mee bezig was. Dat was meestal de praktijk. Ik wilde graag een praktischere invulling van de bijeenkomsten zodat de informatie écht beklijft.”

“Veel van onze mensen zijn praktisch ingesteld. Dan moet je ze ook wat laten doen in plaats van iets te vertellen. Dat gebeurt met deze nieuwe toolboxmeetings. In de praktijk kan het voorkomen dat je uit een afgesloten ruimte vol met rook moet zien te komen. Je ziet geen hand voor ogen en de deur vinden valt dan niet mee. Dat simuleren we tijdens een toolboxmeeting. We verduisteren de ramen in de kantine en de medewerkers krijgen een skibril op waardoor ze niets zien. Om het zo echt mogelijk te maken, liggen overal obstakels. Vaak hebben medewerkers in het begin een grote mond en roepen ze: ‘ik ben er zo uit’, maar dan moeten we na een kwartiertje toch het licht aan doen.”

Zo’n levensechte situatie is een eye opener voor de medewerkers. “Alle medewerkers, dus ook kantoorpersoneel, wonen zo’n toolboxmeeting bij. De reacties zijn erg positief. We trainen ook met kleine brandjes. Sommige medewerkers hebben dat wel eens meegemaakt op een schip. In plaats van te vertellen hoe ze moeten handelen en welke brandblusser ze moeten gebruiken, moeten ze zelf oefenen.”

In november startte Alewijnse met de toolboxmeetings nieuwe stijl. Tijdens verschillende sessies verspreid over drie dagen, konden medewerkers oefenen hoe ze moeten handelen in verschillende praktijksituaties.

Eén van de toolboxmeetings stond in het teken van brand. In een container steekt een deskundige iets in brand. De deelnemers beoordelen voor ze naar binnen gaan eerst de deur: hoe draait de deur, is er warmte voelbaar? Als het veilig is, gaan ze naar binnen om te bepalen wat er brandt. Dit kan van alles zijn: een prullenbak, een computer of bijvoorbeeld verfblikken. Dan bepalen ze welke blusser ze moeten gebruiken en blussen ze de brand. De begeleider houdt alles nauwlettend in de gaten en vertelt hoe de deelnemers het er vanaf brengen. Nico Moerman is één van die deelnemers. Hij is enthousiast over de oefening. “Dit is veel praktischer dan schriftelijke informatie. En veel realistischer. We oefenen met echte situaties die je in de praktijk tegen kan komen. Dan moet je snel kunnen schakelen. Het gaat verkeerd als je niet weet wat je moet doen. Twee weken geleden heb ik nog een brand aan boord meegemaakt. Gelukkig raakte ik niet in paniek en wist ik wat ik moest doen.”

Op een andere locatie oefenen collega’s in een donkere ruimte. Uit een draagbare radio klinkt hulpgeroep van een vrouw. Met een verduisterde skibril moeten de medewerkers alle obstakels zien te omzeilen om bij de ‘vrouw’ te komen. Als de radio wordt uitgezet, is het gelukt. Mitch Opmeer vindt deze toolboxmeeting nuttig. “Het is misschien niet echt de werkelijkheid, maar je krijgt wel een idee van wat je kunt verwachten. Dan ben je in ieder geval voorbereid als je in zo’n situatie komt.”

Binnen het concern is de vestiging Alewijnse Marine Rotterdam de enige die de toolboxmeetings op deze nieuwe manier inzet. “Wij houden ook nog reguliere toolboxmeetings, maar het is de bedoeling eenmaal per jaar een uitgebreide, praktische toolboxmeeting te houden. Afhankelijk van de situaties uit de praktijk bepalen we het thema. Dit jaar was dat brand. We gaan de nieuwe vorm nog evalueren, maar de eerste geluiden zijn positief. De bijeenkomsten nieuwe stijl hebben een bijkomend voordeel: teambuilding. Veel medewerkers zijn vaak op locatie en voor deze toolboxmeeting zijn ze weer eens op kantoor en werken ze samen met hun collega’s. Dat vind ik ook belangrijk.”

Vorige nieuwsitem: Eerste helft volgend jaar online te raadplegen
Volgend nieuwsitem: Jongeren bewuster bezig met veiligheid