• Nieuws
  • “Niemand wil dat het mis gaat”

“Niemand wil dat het mis gaat”

13 mei 2014

Wim Bestman werkt bij Van Rijsoort in Klaaswaal. Het bedrijf is gespecialiseerd in buigwerk en Bestman bedient samen met een collega een machine die plaatwerk buigt. “Het gevaar is dat iets uit de machine schiet en een persoon raakt, of dat iemand bekneld raakt”, zegt Bestman. “We gebruiken gedeelde rollen waar bouten uit kunnen schieten. Daarmee kan iemand worden geraakt. Voor het hijsen gebruiken we kettingen en stroppen en daar moet niets tussen raken. Anders gaat het mis.” Bij zijn weten is het vroeger ooit wel gebeurd dat iemand met zijn vingers tussen de machine is gekomen. Maar dat was voor zijn tijd.

Bestman werkt sinds augustus bij Van Rijsoort. Hij deed mee aan een eendaagse veiligheidsintroductie in het kader van 5xbeter. Dat vond hij goed om te doen. “Die machine bedien je met z'n tweeën, dus je moet ook je maat in de gaten houden. Je hebt het ene oog op de machine, het andere op je maat. Daar werd ik me toen bewuster van.”

Vanzelfsprekend vindt hij het dat je altijd gehoorbescherming en beschermende kleding draagt. Veiligheidscoaching krijgt hij tussendoor van zijn leidinggevende. “En in het bedrijf lopen natuurlijk mensen rond die ervoor zorgen dat de machines goed onderhouden zijn. In ons bedrijf wil niemand dat er iets mis gaat, natuurlijk.”

Vorige nieuwsitem: Veilig en gezond werken bij Heerema: “Alles is er, en het is gratis”
Volgend nieuwsitem: RijnDijk: veiligheid maak je met elkaar