• Nieuws
  • Natuurlijk kan het ook anders!

Natuurlijk kan het ook anders!

31 augustus 2017

Natuurlijk kan het ook anders!

Wie kent de volgende situatie niet? Al best wel lang werk je en werken jouw collega’s op dezelfde manier. En eigenlijk gaat het goed. Is een verandering dan altijd noodzakelijk of beter? Vaak verandert er niets. Omdat het nu eenmaal altijd zo ging. Terwijl die oude situatie niet de meest veilige manier van werken was, of is. Kan het ook anders?

Verbetercoach Peter Kanters bezocht het bedrijf Basrijs het afgelopen jaar in totaal vier keer. Hij sprak daar elke keer met eigenaar Corné Bastiaansen en preventiemedewerker Ellis Tax. Over lasrook en de maatregelen hiervoor. Basrijs maakt machines voor de tuinbouw en boomkwekerij. Bij het bedrijf uit Rijsbergen werken in totaal tien mensen, vijf van hen hebben in hun dagelijks werk te maken met lasrook.

Peter vertelt dat de ruimteventilatie bij Basrijs goed is geregeld. Hiervoor is een paar jaar geleden een speciale afzuiginstallatie geplaatst. Het lassen zelf gebeurt echter met een handlaskap. Er wordt dus nog geen adembescherming gebruikt, waardoor je teveel rook binnen krijgt. Peter adviseerde de eigenaar om overdrukhelmen te kopen. Met een overdrukhelm op ademen lassers alleen gefilterde lucht in. En het bedrijf voldoet ermee aan de 5xbeter Verbetercheck. Maar: de overdrukhelm is niet meteen comfortabeler om mee te werken. Je moet daar als lasser aan wennen, zeker als je altijd met een handlaskap gewerkt hebt.  

Naast de afspraken met Corné Bastiaansen gaf Peter de toolbox Lasrook, juist voor de lassers  die iedere dag werken met de handlaskap. De workshop ging “verrassend goed. Ook zij zagen in dat ze zo’n overdrukhelm moeten gebruiken.” Basrijs heeft de eerste overdrukhelm inmiddels aangeschaft, op de proef. En Peter ziet verandering: “Het bedrijf is stappen aan het zetten, concrete dingen aan het doen waardoor veiliger en gezonder gewerkt wordt. Ook op het gebied van bijvoorbeeld machineveiligheid en veiligheidsschoenen.” Zo draagt preventiemedewerker Ellis Taks nu moderne veiligheidsschoenen als ze in de werkplaats is. Peter gaat binnenkort weer op bezoek bij Basrijs. Op naar de volgende stap.

 

Vorige nieuwsitem: Makkelijker en gezonder
Volgend nieuwsitem: 'Even snel' mag nooit de reden zijn