• Nieuws
  • Metaal maakt een wereld van verschil

Metaal maakt een wereld van verschil

02 september 2013

In het Samen voor Zambia project wil 5xbeter:

  • een metaallokaal in een Zambiaanse school voor beroepsonderwijs inrichten
  • met machines waarmee producten gemaakt kunnen worden die op de lokale markt goed verkocht kunnen worden
  • waardoor de school kosteloze opleidingen kan verzorgen
  • en de leerlingen later hun eigen geld kunnen verdienen.

De machines die naar Zambia gaan worden gedoneerd door Nederlandse metaalbedrijven. Het zijn machines die hier verouderd zijn, maar het daar nog heel goed doen. Naast machines zullen er ook vakmensen en deskundigen op het terrein van veilig en gezond werken naar Zambia gaan, om de kwaliteit van het werk en een veilige uitvoering daarvan te bevorderen.

Inmiddels is het project een succes te noemen. Metaalbedrijven in heel Nederland doneren machines, geld en ruimte om de machines tot aan het vervoer op te slaan. Een extra hoge 40ft container is tot aan de nok toe vol. In juni is de container op transport gegaan naar Walvisbaai (Namibië), om van daaruit over de weg naar Zambia te gaan. In het najaar staat een bezoek gepland van deskundigen aan de school.

3 bedrijven leverden een bijzondere bijdrage aan het project: IHC Merwede, Brakel Interieurgroep en Hogervorst Bakkerijovenservice. Stuk voor stuk inspirerende voorbeelden van metaalbedrijven die allen op hun eigen manier een verschil maken in de wereld. 

Neem IHC Merwede, wereldmarktleider in de bouw van gespecialiseerde schepen voor natte mijnbouw- en baggeractiviteiten. Een bedrijf met 3.000 medewerkers over de hele wereld. Op 1 januari van dit jaar heeft de IHC Merwede Foundation het licht gezien. 
Bert Jan de Keijzer licht toe: ‘we willen met onze Foundation dichtbij de passie en competenties van onze eigen mensen blijven. Op die manier kunnen we verschil maken daar waar het nodig is en bereiken we tegelijkertijd een effect bij de medewerkers van IHC Merwede. Het is goed om eens de betrekkelijkheid van dingen te ervaren. Daar groeien mensen van. Persoonlijke ontwikkeling staat in ons bedrijf hoog in het vaandel.’ 
IHC Merwede heeft alle relaties benaderd om hun blijk van waardering voor de goede samenwerking te tonen door middel van een donatie aan de Foundation in plaats van het sturen van kerstgeschenken. Dit heeft een prachtig bedrag van €5.200 opgeleverd. De Foundation heeft dit bedrag verdubbeld en volledig beschikbaar gesteld voor het Samen voor Zambia project.
Martine Holtkamp ziet veel aanknopingspunten tussen het 5xbeter-project en de doelstellingen van de IHC Merwede Foundation: ‘het is van de sector. Daarnaast ligt het dichtbij wat wij intern belangrijk vinden. Wij hebben een eigen bedrijfsschool, waar Nederlandse jongeren worden opgeleid voor een baan in de scheepsbouw. 
Met de fantastische donatie van de IHC Merwede Foundation heeft 5xbeter persoonlijke beschermingsmiddelen en de basisinrichting van het metaallokaal, zoals werkbanken, lastafels, kasten en steekwagens aangeschaft.

De Brakel Interieurgroep uit Hilversum heeft een stuk van hun terrein beschikbaar gesteld voor de container die naar Zambia gaat. Het bedrijf verzorgt wereldwijd de totale aankleding en inrichting van kantoorgebouwen. Plafonds, vloeren, elektra en nog veel meer. Alle medewerkers zijn daar even behulpzaam en enthousiast. Als er machines geleverd worden, dan staat er altijd wel iemand klaar om te helpen deze veilig en netjes in de container te zetten. 
Frans Makker, productieleider van de Brakel Interieurgroep, vertelt: ‘Brakel is een familiebedrijf. We zijn sociaal en kijken niet alleen naar de cijfers. Het is belangrijk dat mensen bij ons prettig kunnen werken.’ De Brakel Interieurgroep is een leerbedrijf en Frans is de praktijkopleider. Zijn visie: iedereen in het proces tussen vraag en product is essentieel. Hij leert de leerlingen daarom vooral om zelf na te denken en kritisch te blijven op wat ze doen. 
Het Samen voor Zambia-project van 5xbeter spreekt Frans erg aan: ‘mensen worden daar op de rails gezet om voor zichzelf te kunnen zorgen, door producten te leren maken die de totale samenleving verder helpen. Op die manier ontstaat er een economie. De aanpak is heel praktisch en direct en daarom veel zinvoller dan alleen een financiele donatie.’

Het derde voorbeeld is dat van Hogervorst Bakkerijservice, een belangrijke speler op oventechnisch gebied. Het bedrijf heeft een draaibank, zaagmachine, flessenkar, diverse onderdelen en truien gedoneerd. Monique Denen, Verbetercoach van 5xbeter, zegt over Jos Hogervorst, directeur van het bedrijf: ‘toen we in de zomer van 2012 een mail stuurden naar onze relaties, reageerde Jos direct met de melding dat hij een draaibank wilde schenken.’ In maart van dit jaar heeft Hogervorst met eigen transport alles in Hilversum afgeleverd. 

Om de gestelde doelen te bereiken, is 5xbeter nog steeds op zoek naar donateurs. Omdat de container inmiddels vol is enop transport is, zijn we niet meer op zoek naar extra machines. Wel zouden we graag financiële ondersteuning krijgen. Hiermee kunnen we het transport van de container en vervoers- en verblijfskosten van mensen die ter plaatse les gaan geven in lastechnieken en veilig en gezond werken bekostigen.

Bedrijven die een bijdrage leverden:

Van der Beeks Metaalwerken - Koninklijke Bammens - DPA Plaatwerk - Koninklijke Gazelle -  IHC Merwede - Contour - Menzing - ThyssenKrupp Accessibility - Brink Climate Systems - Falco - Hogervorst Bakkerijovenservice - De Poort - Arodo - Mafo - Winterwarm - De Weus Metaal - Nijhuis Pentair - Kaak Nederland - WHM Machinebouw en Profileertechniek - Brakel Interieurgroep - HERAS - Aluminium Gieterij Oldenzaal - Sanovo Technology - Wila - Ferro Techniek - WEMO

 
Meer weten?

Vorige nieuwsitem: Vanaf januari 2014: Workshops Nieuwkomers
Volgend nieuwsitem: Aanpassing Verbetercheck Machineveiligheid