• Nieuws
  • Makkelijker en gezonder

Makkelijker en gezonder

01 september 2017

Makkelijker en gezonder

Dennis den Dikken is al ruim tien jaar als constructiebankwerker in dienst bij Machinefabriek Otten in Breda. Hij begon als stagiair en werkt nog steeds met veel plezier bij het bedrijf, vanwege de mensen en zijn werk. Dagelijks zet hij constructies in elkaar en last hij constructies af, samen met twee collega’s. Tijdens zijn werk draagt hij sinds zes jaar een overdrukhelm met een breed opklapbare lasruit. Wat is het voordeel van lassen met zo’n helm? Dennis vertelt het 5xbeter.

Deze lashelmen hebben een afzuiger die steeds frisse lucht naar binnen voert. Je ademt geen rook in, ook niet als je de lasruit omhoog klapt. Eerder werkte Dennis met een simpelere helm, zonder filtersysteem. Het nadeel van die helm was dat er in de eerste plaats rook in kon komen en dat het bovendien heel warm werd tijdens het werken. Daarnaast moest hij zijn helm opklappen om zijn laswerk te bekijken, waardoor hij alsnog lasrook inademde. Van dat probleem is hij nu af. Heeft de overdrukhelm die Dennis nu gebruikt ook nadelen? “Nee, eigenlijk niet.”

Natuurlijk is het in het begin wel wennen, vanwege het filtersysteem. Maar ook het feit dat hij de helm niet hoeft af te zetten tijdens het werken is een voordeel, je kunt na het lassen bijvoorbeeld gewoon doorgaan met slijpen. Ook dan ben je optimaal beschermd en adem je geen slijpstof in. Welke tip geeft Dennis mee aan anderen? “Schaf ook zo’n laskap aan, ondanks de prijs. Omdat het makkelijker werken is. En vooral natuurlijk omdat het veel gezonder is voor jezelf tijdens het werk.”

Verbetercoach Peter Kanters bezocht Machinefabriek Otten en gaf uitleg over de gevaren van lasrook. Hij sprak Dennis en zijn collega’s. Wil je ook meer weten over dit thema? Lees dan verder over lasrook op onze site of nodig een Verbetercoach uit.

Vorige nieuwsitem: Kennis deel je met een eigen VGM-app
Volgend nieuwsitem: Natuurlijk kan het ook anders!