• Nieuws
  • KUBO maakt een vlinderstrik

KUBO maakt een vlinderstrik

06 juni 2017

KUBO maakt een vlinderstrik

Kassenbouwer KUBO benaderde Verbetercoaches Susanne Rambali en Annemieke Leegwater met een vraag. Het bedrijf is enorm in ontwikkeling. Op een nieuwe locatie realiseren zij een logistiek centrum en op de huidige locatie investeert KUBO in nieuwe machines. Tegelijkertijd staat het bedrijf steeds open voor verbetering. Na een aantal meldingen van (bijna) ongelukken vond HR manager Laura Vijverberg, dat deze meldingen meer aandacht verdienen. Want wat kun je doen om (bijna) incidenten te voorkomen? Maak de vlinderstrik tijdens de workshop van 5xbeter. En werk zo samen aan het terugdringen van incidenten. Op die manier leer je van je fouten. Annemieke vertelt dat “kleine ongevallen nooit alleen de schuld van een werknemer zijn. Dat weet KUBO. Het idee was om samen te kijken naar kritische gebeurtenissen en met deze methodiek inzicht te krijgen in risicofactoren en gevolgen.”

Eind 2016 gaven de Verbetercoaches de workshop ‘Leren van fouten’. Tijdens deze workshop werk je samen een (bijna) incident uit, met als basis de vorm van een vlinderstrik. Zo kijk je op een andere manier naar een ongeval dat (bijna) plaatsvond. Wat gebeurde er? Wat kunnen collega’s erover vertellen? De basis van de strik is een kritische gebeurtenis. Bijvoorbeeld een heftruck die te hard rijdt. Wat kunnen de gevolgen zijn van zo’n gebeurtenis? Schade bijvoorbeeld, of een lading die valt. En wat zijn de mogelijke risicofactoren die kunnen leiden tot deze gebeurtenis? Tijdsnood, of de inrichting van een omgeving, waardoor er minder zicht is op cruciale punten in de hal. Na het maken van de strik volgt er een brainstormsessie over mogelijke oplossingen.

Bij KUBO keken Annemieke en Susanne met managers, teamleiders en expeditie-medewerkers naar de veiligheidsregels. Regels die niet bij iedereen bekend waren. En nu? Annemieke belde na de workshop naar KUBO. En hoorde dat productiemanager Gerrit Neven de strik vaker maakt, bijvoorbeeld tijdens het dagelijks werkoverleg! 

Vorige nieuwsitem: Het succes van Bep Oordop
Volgend nieuwsitem: Een fotosafari op hoog niveau