• Nieuws
  • “Iedereen voelt zich verantwoordelijk”

“Iedereen voelt zich verantwoordelijk”

15 mei 2014

Ad Jansen is eigenaar van Matrex Molds in Hapert. Het bedrijf maakt spuitgietmatrijzen voor machines die kunststof producten maken voor de medische-, verpakkings- en voedingsindustrie. “Denk aan doppen voor mayonaiseflessen”, zo illustreert Jansen. Matrex Molds ontwerpt de matrijzen in 3D en produceert ze vervolgens in allerlei soorten gereedschapsstaal, afhankelijk van de kunststof de klant gebruikt. Sommige kunststoffen zijn agressiever dan andere en onder andere daarom is het werken bij Matrex Molds specialistisch. Zo specialistisch dat het bedrijf van 28 werknemers ook liever niet werkt met uitzendkrachten.

Jansen heeft het bedrijf samen met een compagnon, die de commerciële kant doet. Hij is de verantwoordelijke voor het technische proces en het personeel. “Maar eigenlijk doen we het met z'n allen.” Toen de Inspectie SZW op bezoek zou komen, wees die hem van tevoren op 5xbeter. “Zij zouden vooronderzoek kunnen doen”, zegt Jansen. Hij benadrukt dat het hem natuurlijk niet gaat om de goedkeuring van de Inspectie, maar in de eerste plaats dat 'zijn' jongens veilig werken. In de jaren dat het bedrijf bestaat, is er nog nooit een ongeluk gebeurd. “En laat ik dat afkloppen”, voegt hij eraan toe.

Het bleek na het onderzoek van 5xbeter ook te gaan om 'een paar puntjes', een hijsoogje bijvoorbeeld dat vervangen moest worden en de kast met de wasmachine die dicht moest kunnen. Het belangrijkste vindt Jansen eigenlijk het contact met de werknemers. Een keer in de maand is er een vergadering met de verschillende afdelingen. “Ze voelen zich betrokken, denken bijvoorbeeld mee over hoe de crisis het hoofd te bieden en over hoe je beter kunt werken. Die betrokkenheid uit zich bijvoorbeeld in een ziekteverzuim van een procent.” En dat je elkaar zo goed kent, werkt ook andersom: “Ik kom iedere ochtend binnen en dan zie ik het meteen als een er niet goed bij zit. Dan gaan we kijken wat we daaraan kunnen doen.”


Vorige nieuwsitem: Preventiemedewerker van het Jaar 2014
Volgend nieuwsitem: Als het is geland, hoor je er niemand meer over