• Nieuws
  • Gevaarlijke stoffen, vervangers en ijsjes: de Week in een notendop

Gevaarlijke stoffen, vervangers en ijsjes: de Week in een notendop

28 juni 2018

Gevaarlijke stoffen, vervangers en ijsjes: de Week in een notendop

De Week van Veilig en Gezond Werken vond dit jaar van 18 tot en met 22 juni plaats. Met Flitsbezoeken door het hele land zetten de 5xbeter Verbetercoaches - voor de gelegenheid omgedoopt tot IJscoaches - veilig en gezond werken in de metaal extra in het zonnetje. Honderden bedrijven en duizenden werknemers stonden stil bij de gevaarlijke stoffen bij hen op de werkvloer. Een van de meest onderschatte risico's in de metaal.

Een feest van een Week

We horen heel vaak: “Gevaarlijke stoffen? Daar hebben wij in ons bedrijf niet mee te maken.” Maar als onze Verbetercoaches dan over de werkvloer lopen, zien zij toch diverse busjes staan met gevaarsymbolen. Gevaarlijke stoffen zitten in veel in de metaal gebruikte producten. Je kunt ze binnen krijgen door inademing, inslikken of huidcontact. Dit kan klachten geven, zoals irritatie van de huid en luchtwegen. Sommige stoffen veroorzaken blijvende schade bij langdurige blootstelling. Weet waar je mee werkt en voorkom blootstelling aan gevaarlijke stoffen, dat was de boodschap van deze Week van Veilig en Gezond Werken.


Bekijk hier de vlog die Verbetercoach Annemieke Leegwater over de flitsbezoeken maakte.

5xbeter Congres

Onder het motto ‘weet waar je mee werkt en voorkom blootstelling aan gevaarlijke stoffen’ draaide ook het 5xbeter Congres 25 juni om alle aspecten van veilig en gezond werken met gevaarlijke stoffen. Het ochtenddeel bestond uit workshops in vier ronden:
- Aanpak gevaarlijke stoffen: hoe kun je met 5xbeter een goede aanpak opzetten?
- Werkplekinstructies maken
- Do’s & don’ts veilige werkwijzen
- Handhaving door Inspectie SZW, door Diana Martens – Inspectie-SZW. Dowload hier de presentatie van Diana Martens.Na de lunch trapte dagvoorzitter Rens Merkelbach het plenaire middagdeel van het congres af met de première van de nieuwe 5xbeter Film Werk veilig met gevaarlijke stoffenDeze nieuwe 5xbeter Film Werk veilig met gevaarlijke stoffen bekijkt u hier.

"Ik ben zelf altijd op zoek naar vervangers," en "We zijn ingegeven door Europese wetgeving om aan de slag te gaan met gevaarlijke stoffen." Bij verschillende congresgangers staat het thema vervanging al stevig op het netvlies. Maar dat geldt niet voor iedereen. Verbetercoach Marti Beeftink presenteerde de 5xbeter inzet op vervanging als aanpak van gevaarlijke stoffen op de werkvloer: wat zijn de mogelijkheden en welke ervaringen kunnen bedrijven met elkaar delen.

Bekijk hier de vlog van Verbetercoach Marti Beeftink op bezoek bij De Groot.Traditiegetrouw reikten de Verbetercoaches de awards uit voor het IJzersterk bedrijf en de Preventiemedewerker van het Jaar. Medewerkers mee laten denken, sturen op saamhorigheid, veiligheid ook hoog op de agenda bij het management, dat zijn allemaal kwaliteiten die we zien bij Anamet Europe en Gelre Metaalwaren. Het zijn bedrijven die aan de weg timmeren, uit willen blinken. Als bedrijf. En voor hun mensen: 's avonds gezond thuiskomen is voor hen het allerbelangrijkste. Anamet Europe en Gelre Metaalwaren zijn daarom verkozen tot 5xbeter IJzersterk bedrijf 2018.Het besef dat veiligheid en gezondheid momentopnames zijn. Dat je allemaal, met elkaar, iedere dag en elk moment je uiterste best moet blijven doen om 's avonds gezond en wel thuis komen mogelijk te maken. Soms even stil staan om kritisch te kijken naar wat goed gaat en wat beter kan. En daarna weer in beweging komen om het goede te behouden en zo nodig te verbeteren, andere stappen te zetten. Dat hebben Peter Anker en Twan Beurskens met elkaar gemeen. Zij zijn verkozen tot 5xbeter Preventiemedewerker 2018.Het congres sloten we af met een paneldiscussie met op het podium Joost van Rooij, Jody Schinkel en Peter Kanters. Jody Schinkel is werkzaam als senior blootstellingsdeskundige bij TNO. Daar werkt hij op verschillende blootstellingsdomeinen zoals stof, lasrook, chemische stoffen en asbest waarbij naast het in kaart brengen van blootstelling ook gezocht wordt naar interventies in gedrag of techniek om blootstelling te verminderen. Daarnaast is hij als extern adviseur lid van de 5xbeter werkgroepen Gevaarlijke stoffen en Lasrook. Joost van Rooij is toxicoloog en arbeidshygiënist en werkzaam bij Caesar Consult in Nijmegen. Hij ondersteunt bedrijven bij het beoordelen en beperken van gezondheidsrisico’s van gevaarlijke stoffen op de werkplek en is tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne, de NVvA. Hij treedt regelmatig op als deskundige bij rechtszaken over gezondheidsschade door blootstelling aan gevaarlijke stoffen, zoals schildersziekte (OPS), asbestkanker (mesothelioom), lasserslong. Peter Kanters is arbeidshygiënist en al sinds de start bij 5xbeter betrokken. Als Verbetercoach bezoekt hij vele bedrijven om deze te ondersteunen bij de verbetering van veiligheid en gezondheid. Daarnaast is hij lid van de 5xbeter werkgroepen Gevaarlijke stoffen en Lasrook, als stem van de praktijk.

Vragen die aan de orde kwamen varieerden van wat zijn eigenlijk gevaarlijke stoffen en wat raden jullie een bedrijf aan dat nog nauwelijks iets gedaan heeft aan de aanpak van gevaarlijke stoffen? Tot wat moet je doen als je met CMR stoffen werkt in het bedrijf? En zijn er nog belangrijke ontwikkelingen rondom lasrook? Je herkent de gevaarlijke stoffen aan de bekende gevaarssymbolen die op de verpakking staan. Maar er zijn ook ‘gevormde’ stoffen, die je niet in een potje kunt kopen. In de metaal kun je daarbij denken aan dieselrook of lasrook. Het allerbelangrijkste is dat je probeert het betreffende product te vervangen door een minder gevaarlijk product. Daarna probeer je de emissie optimaal te beperken. Vervolgens probeer je de blootstelling van de persoon zoveel mogelijk te beperken. En onderbouw dit met een beoordeling. Blijf ook regelmatig checken of er geen vervangende middelen op de markt zijn gekomen.
Een heel andere zorg rond gevaarlijke stoffen is chroom VI, op het moment veel in het nieuws. Wat betekent dat voor lassers? Chroom VI is vooral aan de orde bij het lassen aan roestvaststaal. Dat gaat in 80% van de gevallen om TIG lassen. Recente metingen hebben aangetoond dat de grenswaarde daar niet overschreden wordt. Op dit moment voert 5xbeter ook metingen uit tijdens MIG-MAG lassen aan RVS, dat minder vaak voorkomt. Daar zien we wel een ander beeld. De resultaten zullen doorgevoerd worden in een up-date van de Verbetercheck Lasrook. Voor nu is ons advies: ga aan de slag met  toortsafzuiging, gebruik een verse luchtkap en voer de lucht naar buiten af,  gebruik daarbij een warmtewiel.

Vorige nieuwsitem: Scherpe controle Inspectie SZW op kankerverwekkende stoffen in bedrijven
Volgend nieuwsitem: Twan Beurskens en Peter Anker winnaars Preventiemedewerker 2018