• Nieuws
  • Genomineerden IJzersterk bedrijf 2016

Genomineerden IJzersterk bedrijf 2016

30 mei 2016IJzersterke bedrijven zijn volgens 5xbeter bedrijven die meters maken met veilig en gezond werken. Bedrijven die opvallen door wat ze voor elkaar krijgen, soms tegen de stroom in. Ieder jaar beloont 5xbeter de inspanningen van een klein en groot bedrijf op het gebied van veilig en gezond werken met de titel IJzersterk bedrijf. De Verbetercoaches van 5xbeter hebben acht bedrijven in de metaalbewerking en metalektro genomineerd voor de titel IJzersterk bedrijf 2016. Met trots presenteert 5xbeter de acht genomineerden:

Genomineerd zijn in de metaalbewerking, in alfabetische volgorde:

  • MTN Metaalwerk uit Helmond
  • Porcon uit Deurne
  • Stacon Plaatbewerking uit Nieuwleusen
  • ZeestadStaal uit Den Helder

Genomineerd zijn in de metalektro, in alfabetische volgorde:

  • GEA de Klokslag te Bolsward
  • Koninklijke Bammens te Maarssen
  • LDM te Drunen
  • Nedal Aluminium te Utrecht

Inspirerende praktijk

Organisatiesocioloog John Vollenbroek heeft de afgelopen weken een bezoek gebracht aan alle genomineerde bedrijven. Vollenbroek is gespecialiseerd in het terugdringen van de menselijke fout in organisaties: "Mensen zijn feilbaar, maar beschermen zich daar vaak onvoldoende tegen."

In zijn juryrapport beschrijft Vollenbroek zijn observaties en de inspirerende praktijken die hij tegen is gekomen. De motivatie om met veilig en gezond werken aan de slag te gaan is in sommige bedrijven heel concreet. De directeur van een bedrijf in de metaalbewerking vertelde: “Ik heb zelf vroeger tot driemaal toe een ongeval gehad door even snel iets te willen doen en dat wil en zal ik bij hen voorkomen.” In een ander bedrijf ziet hij dat als mensen problemen of onveilige situaties aankaarten, ze eerst de vraag krijgen om de ideale eindsituatie te schetsen. Daarop wordt pas daarna gekeken hoe je dat zo goedkoop en efficiënt mogelijk kunt realiseren. “Hoe kun jij nu al weten dat er geen geld voor een verandering is als je nog niet eens gevraagd hebt wat je wilt? Jij moet mij redenen geven om geld uit te geven en niet voor mij beslissen om dat niet te doen,” aldus het bedrijf.

Vollenbroek schrijft over de vier genomineerden in de metalektro: “Bij alle vier is sprake van een langjarige, weloverwogen aanpak, erop gericht om wat begint vanuit het management te laten resulteren in tweerichtingsverkeer. Ook het uitbreiden van veilig naar gezond werken is bij alle vier goed zichtbaar.” Een leidinggevende vertelde: “We willen niet dat onze mensen moe thuis komen en door ons verslijten. We willen dat gezichtsvermogen en gehoor niet door onze schuld minder gaan worden.” Die wil van de leiding is zichtbaar overgenomen door de medewerkers zelf.

Op basis van deze gesprekken draagt John Vollenbroek de winnaars van de titel IJzersterk Bedrijf 2016 voor. Op ons Jubileumcongres 20 juni in de Efteling worden de winnaars bekend gemaakt.

Vorige nieuwsitem: Preventiemedewerker 2016: de genomineerden
Volgend nieuwsitem: Organiseer uw bedrijfseigen veiligheidsweek!