• Nieuws
  • 'Even snel' mag nooit de reden zijn

'Even snel' mag nooit de reden zijn

28 juni 2017

'Even snel' mag nooit de reden zijn

Met ruim 250 gasten uit de metaalbewerking, metalektro, overheid en andere organisaties sluit 5xbeter maandag 26 juni 2017 met het congres ‘Nu ff niet!’ de jaarlijkse Week van Veilig en Gezond Werken af. Oorzaak voor ongelukken op de werkvloer is bijna altijd een menselijke fout. Daarom speelt cultuur op de werkplek een grote rol, en dan vooral een positieve cultuur waarin collega’s en leidinggevenden elkaar aanspreken op onveilig gedrag.Wanneer werken mensen ‘even snel’? Op vrijdagmiddag bijvoorbeeld, of vlak voor de koffie- en lunchpauze. In de 5xbeter film ‘Als je te snel gaat, dan duurt het pas echt lang’ worden drie voorbeelden uit de praktijk zichtbaar gemaakt. Rode draad in de film is: samen doen en naar elkaar luisteren. Bekijk hier de nieuwe 5xbeter Film.

Net zoals de film, staat de verkiezing van de IJzersterke bedrijven en Preventiemedewerkers van het jaar in het thema van een goede veiligheidscultuur. Metalco en AWL-Techniek zijn verkozen tot IJzersterk bedrijf 2017. Vanwege de aandacht voor de mens en goed samenwerken. Collin van Beek van Kelvion Machine Cooling en Frans Mennen van NTS-Group zijn de Preventiemedewerker 2017. Zij nemen collega’s op sleeptouw en bijten zich ‘als een horzel’ vast in veilig werken.Verbetercoach Peter Kanters introduceert het nieuwe 5xbeter instrument voor gevaarlijke stoffen. In een online register kunnen bedrijven de op de werkvloer gebruikte gevaarlijke stoffen registreren en de daarbij behorende veilige werkwijzen genereren. Voor de in de metaal veel gebruikte producten staat beschreven wat een veilige manier van werken is en wat veilige alternatieven zijn voor dit product. Naar verwachting is deze nieuwe Verbetercheck in september via 5xbeter.nl beschikbaar.


Spreker is oceaanzeiler Wouter Verbraak. Hij vertelt over de Volvo Ocean Race 2014-2015. Tijdens de tocht leidt het team schipbreuk. Verbraak spreekt uit dat hij een fout maakte en moet het team verlaten. Sindsdien werkt hij aan verbetering en verandering in het zeilen. Zijn advies is “wees jezelf. Zo creëer je een cultuur waarin mensen elkaar snel vertrouwen en kun je steeds de volgende stap zetten. Wedstrijden winnen.”

Tijdens de Week van Veilig en Gezond Werken organiseert 5xbeter een Roadshow en verschillende activiteiten. In alle delen van het land is gesproken over veilig gedrag en het belang van een goede veiligheidscultuur. Honderden bedrijven en duizenden werknemers spraken in hun eigen Veiligheidsweek over onveilige situaties bij hen op de werkvloer. Met de Week van Veilig en Gezond Werken lanceert 5xbeter een pakket aan hulpmiddelen om met het thema Gedrag & Cultuur aan de slag te gaan. Deze zijn downloadbaar via deze link.

Vorige nieuwsitem: Natuurlijk kan het ook anders!
Volgend nieuwsitem: We doen het veilig of we doen het niet