• Nieuws
  • Eerste helft volgend jaar online te raadplegen

Eerste helft volgend jaar online te raadplegen

09 december 2011

Na het succes van de Verbetercheck Lasrook wordt ook de Verbetercheck Schadelijk Geluid onder handen genomen. Met dit middel kun je er straks zonder uitgebreide metingen achter komen of je oren op jouw werkplek niet teveel belast worden. Je gehoor moet je serieus nemen: een beschadiging is vaak onomkeerbaar.

Werkgevers hebben de plicht om risico’s op het gebied van schadelijk geluid te inventariseren en te evalueren. Volgens de wet moeten bij een blootstelling hoger dan 80 dB (decibel) maatregelen worden genomen. In zo’n geval moet een werkgever bijvoorbeeld gehoorbescherming beschikbaar stellen. Vanaf 85dB is de werknemer verplicht om de gehoorbescherming ook daadwerkelijk te dragen. Verbetercoach Marti Beeftink: ‘Het is altijd de bedoeling het geluid bij de bron te reduceren. Is het écht niet mogelijk geluid te verminderen, dan is gehoorbescherming verplicht. Eigenlijk is gehoorbescherming sowieso aan te raden, want in de metaalsector is geluid bijna niet te voorkomen. Een vraag in de Verbetercheck die we aan het bouwen zijn, is dan ook of mensen gehoorbescherming gebruiken.” Een volgende belangrijke stap is vervolgens:  herrieschoppers bij de bron aanpakken. Investeren in stillere machines bijvoorbeeld, of geluidsisolerende kasten te (laten) bouwen rondom machines. Ook is het soms mogelijk de duur van de blootstelling te beperken.

Mogelijkheden genoeg dus. Maar hoe weet je als werkgever en werknemer welke maatregelen het meest effectief zijn? Welke aanpassingen het meeste opleveren in het terugdringen van het aantal decibellen waar je collega’s aan worden blootgesteld? De Verbetercheck Schadelijk Geluid geeft straks antwoord op al die vragen. Niet alleen krijg je inzicht in de huidige situatie, je krijgt ook meteen een beeld van alle mogelijke manieren waarop de organisatie schadelijk geluid tot een minimum kan beperken. Daarnaast kun je zoveel combineren als je wilt: op die manier zie je meteen in het eindresultaat terug wat een bepaalde aanpassing oplevert en met welke combinaties de werkplek wat betreft geluidsbelasting zo optimaal mogelijk is.

Uiteraard is de Verbetercheck Schadelijk Geluid niet zomaar ontstaan. De check is gebaseerd op metingen van geluidshoogtes van veelvoorkomende werkzaamheden in de metaal.  Daarnaast hebben alle partners van 5x Beter –van zowel werkgevers- als werknemerskant- hun expertise ingezet om dit middel tot een bruikbaar, zinvol instrument te maken. Deze inhoud is vervolgens gebruikt voor de bouw van de Verbetercheck Schadelijk Geluid. Qua werkwijze en vormgeving is de check gebaseerd op de Verbetercheck Lasrook. Peter Boon van webbureau Eleven: “De digitale check wordt – net als die voor lasrook - erg gebruiksvriendelijk. Na het inloggen krijg je een aantal vragen.  Direct daarna is het resultaat op basis van je input zichtbaar en krijg je tips om verbeteringen aan te brengen indien je niet aan de norm voldoet.”

Gebruiksvriendelijkheid staat bij de bouw van de check dus hoog in het vaandel: iedereen moet het kunnen begrijpen. Verbetercoach Marti Beeftink:  “De Verbetercheck is een beetje te vergelijken met een stoplicht. Iedereen die begint met de check, staat in het rood. Als er binnen het bedrijf reeds maatregelen zijn genomen om geluidsbelasting te reduceren dan kom je in het groene deel. Zo’n maatregel kan bijvoorbeeld de installatie van geluidsabsorberende wanden of plafond zijn, of de toepassing van lamellen schijven. De Verbetercheck is een mooi instrument om op eenvoudige manier de ‘dagdosis’ geluid te meten. Met de check word je aan de hand genomen, worden de berekeningen inzichtelijk en krijg je bovendien een overzicht van maatregelen die je kunt nemen om geluid te verminderen. Slijpen veroorzaakt bijvoorbeeld veel geluid. Een andere slijpschijf zou voor minder geluid kunnen zorgen. Ook het toepassen van geluidsarme afblaaspistolen is een voorbeeld waar winst is te halen”

Nieuwsgierig geworden? In de eerste helft van 2012 is de Verbetercheck Schadelijk Geluid op deze site online te raadplegen.

Vorige nieuwsitem: Aan de slag met de Verbetercheck Machineveiligheid: D&M Holland
Volgend nieuwsitem: Oefenen met echte praktijksituaties