• Nieuws
  • Een goed idee is altijd welkom!

Een goed idee is altijd welkom!

18 december 2014

De zeven Verbetercoaches van 5xbeter geven iedere dag advies over veilig werken. Zij spreken werkgevers en kijken graag mee op de werkvloer. Wat kunnen ze eigenlijk voor jou betekenen? Karin Leeuwenberg en Peter Kanters vertellen over hun werk.

Karin en Peter zijn eigenlijk altijd op pad. En op de dag van ons interview brengt Karin een bezoek aan een metaalbewerkingsbedrijf waar zij eerder dit jaar ook kwam. Ze deed toen een Verbetercheck. En na die check keek ze samen met een medewerker van het bedrijf naar de veiligheid van een ponsmachine. Voor een specifieke klant moesten zeer kleine plaatjes geponst worden. Door de veiligheidsklep van de machine was het lastig om het apparaat te bedienen. Het werken ging een stuk beter zonder de klep, maar dat was natuurlijk niet de oplossing. Karin: “We hebben toen samen een kleinere, net zo veilige, afscherming uitgevonden.” Laatst was Karin op een beurs en zag daar dezelfde machine staan. Met een kleiner klepje! Die oplossing hadden zij natuurlijk zelf allang bedacht. Karin: “Wij krijgen eigenlijk nooit direct vragen van mensen op de werkvloer. Ik zou het leuk vinden als mensen zichzelf nog vaker afvragen wat zij nou zelf kunnen doen om de veiligheid te vergroten. ‘Wat voor kap zet ik op?’ of: ‘ik heb een oplossing, maar is het de juiste?’”

Vanuit de auto sluit Peter zich aan bij de opmerking van Karin. “Wij geven advies in het belang van de werknemers. Jij werkt iedere dag. En wij kennen het werk dat jij doet. Bovendien maken we flyers met tips voor bijvoorbeeld lassers. En we geven presentaties, maar altijd op verzoek van bedrijven.” Peter vindt het heel belangrijk dat ook medewerkers zich afvragen: Ben ik wel veilig en gezond aan het werk? Of is het misschien beter als ik het anders doe? Gebruik ik de middelen die mij beschermen op de juiste manier? “Als je twijfelt: overleg dan eens met een collega. Zijn jullie het eens, en denken jullie dat het ook anders kan? Stap dan naar je leidinggevende. Of naar de preventiemedewerker van jouw bedrijf. Zij kunnen dan weer contact opnemen met de Verbetercoaches. En dan komen wij langs. Wij geven onafhankelijk advies, kosteloos.”

Peter: “Heb je een idee, geef het door aan je collega’s. Het kan zo maar zijn dat je ook collega’s op andere plekken in het bedrijf helpt.” Karin en Peter willen, net als de andere Verbetercoaches, natuurlijk ook heel graag weten welke oplossingen jij bedenkt. Dan kunnen zij er verder over vertellen. Karin: “Als ik bij een bedrijf kom, dan vind ik het leuk om met mensen te kletsen. De mensen die ik spreek zijn heel erg open en weten het zelf ook wanneer iets niet veilig is. Bovendien wil ik zelf ook graag alles weten, ik vind jouw en mijn werk heel interessant!”

Heb je een vraag die je aan de Verbetercoaches wilt stellen? Bel naar de Verbeterlijn (0800 5555005) of mail naar info@5xbeter.nl

Vorige nieuwsitem: Vernieuwde Verbetercheck Schadelijk geluid
Volgend nieuwsitem: Werknemerseditie nieuwsbrief - december 2014