• Nieuws
  • Een dag uit het leven van een nieuwkomer

Een dag uit het leven van een nieuwkomer

23 februari 2011

Terwijl ik het industrieterrein op loop kijk ik naar het bedrijf. Van buiten ziet het pand er groot uit. Op zo’n eerste werkdag doe je veel indrukken op, vooral ook doordat je in een land werkt waar je niet bent geboren. Ik heb wel gemerkt dat ze hier andere gewoontes hebben. Zo zijn we in Polen gewend om elke ochtend elkaar gedag te zeggen door de hand te schudden. Een van mijn collega’s vertelde mij dat dit in Nederland niet gebruikelijk is. Nu maar eens kijken hoe het me hier bevalt.

Uitzendkracht
Bij binnenkomst weet ik eerst niet waar ik naartoe moet. Ik heb deze baan via het uitzendbureau, maar daar wisten we me niet veel te vertellen. Ik moet op zoek naar Martin de Groot, de bedrijfsleider. Volgens het uitzendbureau kan hij me precies vertellen wat mijn taak wordt, maar ik heb weleens meegemaakt dat dit niet zo is. Hoewel dit wel anders zal zijn sinds ik de taal beter beheers.

Bedrijfsregels
Zodra ik Martin heb gevonden lopen we direct door naar de fabriekshal. Ondertussen vertelt hij allemaal regels waarvan ik de helft niet begrijp. Als ik een stencil zou krijgen zou ik het thuis na kunnen lezen, maar ik durf er niet om te vragen. Als uitzendkracht ben je meestal je baan het minst zeker. Door veel vragen te stellen zet je dit misschien wel op het spel. Dus ik loop mee met Martin en krijg van hem een paar handschoenen aangereikt. Gelukkig zie ik bij de machines om me heen stickers en bordjes hangen, waarop plaatjes staan die uitbeelden wat wel en niet is toegestaan.

Tolk
Martin stelt me voor aan Wlodek, een landgenoot van me. Wlodek werkt hier al jaren en dient voor meer Polen als tolk. Terwijl Martin doorgaat met zijn uitleg vertaalt Wlodek dit voor me. Als ik het idee heb dat ik het echt niet meer bijhoud vraag ik Wlodek of hij aan Martin wil vragen of ik een papiertje kan krijgen waarop alles staat uitgeschreven. Martin lacht om mijn vraag en geeft me een stencil  met daarop de 15 meest belangrijke bedrijfsregels.

Meekijken
Als Martin klaar is met de instructies stelt hij voor om een aantal uur mee te kijken met Wlodek. Ik zal hetzelfde werk als hij gaan doen. Martin vraagt me goed op te letten en kritisch te zijn, ik kan als nieuwkomer goed objectief kijken. Dan moet ik eind van de dag op zijn kantoor komen  om te overleggen wat ik heb gezien. Op deze manier hebben ze een frisse blik op het bedrijf.

Taakgerichte instructies
Ik kijk de hele dag mee met Wlodek en krijg uitleg over de algemene regels en de taakgerichte instructies. Ze hebben vijf buitenlandse krachten die moeten fungeren als tolk. Wlodek is de Poolse tolk, samen met Aleksander. Uri is de Duitse tolk, Dragos voor Roemeense werknemers en Hakim voor Arabisch sprekende collega’s. Op deze wijze krijgen we zowel de algemene veiligheidsregels als de taakgerichte instructies uitgelegd.

Evalueren
Als het vijf uur is, is het tijd om naar Martin te gaan. We bespreken wat ik ervan vond. Ik vertel hem dat ik onder de indruk was van de tolk en heldere uitleg. Ook vertel ik Martin dat ik het fijn vind dat hij mij om mijn mening in inzicht vraagt, om zo de kloof tussen het management en de werknemers te verkleinen. We praten nog even verder en dan zit de dag er echt op. Morgen weer een nieuwe.

Vorige nieuwsitem: ‘Ik kijk altijd door twee brillen’
Volgend nieuwsitem: Praktische en leerzame oplossingen voor lasrook