• Nieuws
  • Deltour en VMI Holland ijzersterke bedrijven

Deltour en VMI Holland ijzersterke bedrijven

18 december 2012

In 2012 verkiest 5xbeter voor de eerste keer een groot en klein bedrijf in de metaal tot IJzersterk bedrijf. Dit zijn bedrijven die grote stappen hebben gezet met veilig en gezond werken. Bedrijven die inspirerende voorbeelden zijn, omdat ze met de instrumenten en het advies van 5xbeter effectief aan de slag zijn gegaan om de werkplek veiliger en gezonder te maken. Soms met weinig middelen, maar met groot economisch voordeel. 5xbeter presenteert met trots Deltour B.V. en VMI Holland BV als IJzersterke bedrijven 2012! 

VMI Holland
Een gezonde en veilige werkomgeving, continu willen verbeteren, betrokkenheid van iedereen: dat zijn de uitgangspunten waarmee VMI aan een veilige en gezonde werkvloer werkt. De toepassing van lean werken en 5S heeft volgens Verbetercoach Susanne Rambali veel opgeleverd voor een veiligere werkomgeving (orde, netheid, overzicht). Er is aandacht voor nieuwkomers, ook zij worden betrokken bij veiligheid en gezondheidsvraagstukken. Het bedrijf groeit met en door veilig en gezond werken. Op bijna alle 5xbeter thema's zijn in 2012 stappen gezet. En dit stopt niet bij de Nederlandse grens. Ook in bijvoorbeeld China is VMI actief met veilig en gezond werken. 
Zelf zegt VMI: "Veiligheid en een gezonde werkomgeving zijn voor ons de basis voor continuïteit van onze onderneming. Door lean en gestructureerd te werken (5S) kunnen we de toekomstige uitdagingen aan en stellen we een gezonde economische positie veilig." 

Deltour
"Veilig werken begint bij de man die de machine bedient; de uitdaging is om de machines zo veilig mogelijk te maken, zonder daarbij de machineproductiviteit uit het oog te verliezen," aldus Deltour. Machineveiligheid is bij Deltour een belangrijk issue. Zij hameren er bij de medewerkers op dat veiligheid tussen de oren zit: geconcentreerd werken, weten wat je doet, geen risico's nemen. Deltour heeft uitstekende hooggekwalificeerde vaklieden in het bedrijf, die ze graag gezond en productief willen houden. In dit kader betekent goede zorg voor deze medewerkers, dat de veiligheid tip top in orde moet zijn. Als werkgever wil Deltour bovendien ook dat de medewerkers 's avonds veilig bij hun familieleden thuiskomen. Met de Verbetercheck Machineveiligheid is inzicht verkregen en met het advies van Verbetercoach Annemieke Leegwater is er structuur gebracht in wat er moet gebeuren om het goed op orde te krijgen.
Deltour heeft een uitgebreid machinepark, zowel zeer moderne geavanceerde machines als oudere specialistische machines, waarmee unieke bewerkingen uitgevoerd worden. Het afgelopen half jaar is flink geïnvesteerd in de technische veiligheid van de machines. Zo zijn onder andere de oudere machines naar de huidige stand der techniek gebracht en voorzien van de noodzakelijke beschermingen. 
"We zijn er nog niet," zegt Deltour, "want met technische veiligheid alleen bereik je nog geen veilig gedrag bij de medewerkers. We hebben afgelopen week de eerste bespreking gevoerd met de medewerkers over 'veilig werken met machines'. In het nieuwe jaar zal de voorlichting over dit onderwerp voortgezet worden. Verder zullen we een ronde maken langs de machines om hen te wijzen op de aanpassingen die aangebracht zijn en kritisch met hen de veilige werkprocedures doornemen."

Deltour en VMI Holland zullen het komend jaar extra in het zonnetje gezet worden door 5xbeter en zijn in 2013 ambassadeurs voor veilig en gezond werken.

Vorige nieuwsitem: Uitreiking IJzersterk bedrijf 2012
Volgend nieuwsitem: Workshops Nieuwkomers: nieuwe serie!