• Nieuws
  • Dag van de Veiligheid 2011

Dag van de Veiligheid 2011

27 juni 2011

‘Een veilige start in de metaal’- dat was het thema van de Dag van de Veiligheid 2011. Op 21 juni werd dit congres door 5x Beter georganiseerd. In de Rijtuigenloods in Amersfoort hadden bijna 200 metaal- en arbokenners zich verzameld. Van Verbetercoach tot vakbondsleider, van KAM- coördinatoren tot ‘jongens van de vloer’… stuk voor stuk waren ze vol verwachting over wat deze dag zou gaan brengen. ‘Vorig jaar kon ik me op basis van het thema een voorstelling maken van hoe de dag eruit zou gaan zien,’ vertelt een bezoeker. ‘Dit jaar gaat het over nieuwkomers … wat moet je daar nou van verwachten?’

Het afgelopen jaar heeft 5x Beter veel tijd en energie gestoken in het onderwerp nieuwkomers. Uit onderzoek blijkt dat een nieuwkomer tot acht keer meer kans heeft op een ongeval. Deze groep bestaat uit schoolverlaters, stagiairs, flexwerkers maar ook collega’s die een andere functie krijgen. Iedereen die nieuw is op een nieuwe plek heeft steun nodig, die dankzij deze middelen van 5x Beter kan worden geboden. Maar behalve middelen is er ook een verandering in cultuur nodig. Iets wat de openingsact van veranderoloog Maaike met haar team jongleurs grappig duidelijk maakte.

Daarna was het tijd voor een goed voorbeeld. Dirk Lips van Libéma hield een inhoudelijk betoog over het opleiden van je mensen en investeren in hun carrière. Libéma heeft 22 bedrijven in de recreatie onder haar hoede en Dirk Lips weet dus duidelijk waar hij het over heeft. Tijdens de discussie met de voorzitters van de 5x Beter-partners werd opnieuw duidelijk hoezeer zij het samenwerkingsverband ondersteunen. Ook nieuwkomers is duidelijk een onderwerp dat leeft bij Jos van de Werken van de Koninklijke Metaalunie, Jan Kamminga van FME-CWM, Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten, Jaap Jongejan van CNV Vakmensen en Reindert Algra van de Unie. Na deze paneldiscussie was het tijd voor de lunch, die geheel passend bij het thema nieuwkomers uit verschillende exotische proeverijen bestond.

Een bijzondere groep nieuwkomers zijn anderstaligen. Theater als Spiegel had na de pauze een interactieve voorstelling over nieuwkomer Sinan. De mensen in de zaal mochten reageren als er tijdens de introductie van Sinan iets niet volgens de regels ging. Dat hebben de acteurs geweten! De middag bestond verder uit de presentatie van de 5x Beter pilot die in samenwerking met CNV Jongeren in verschillende bedrijven oplossingen voor nieuwkomers moet gaan realiseren. Daarnaast werd de ‘Veiligheidsmedewerker van het Jaar’ gekozen, de jongste ooit! Martijn Pijnacker van 27 stond met rode wangen op het podium om deze eretitel in ontvangst te nemen.

Bij de afsluitende borrel trad Glennis Grace op en werden de netwerken flink versterkt. Nieuwe contacten werden gelegd en oude opnieuw leven ingeblazen. Jos van de Werken (KMU) kijkt dan ook tevreden terug op de Dag van de Veiligheid:  ‘Het is precies geworden zoals ik in gedachten had’. Ook anderen zijn enthousiast over de bijeenkomst: ‘Ik kom volgend jaar zeker weer!’

Vorige nieuwsitem: Workshops 5x Beter
Volgend nieuwsitem: Preventiemedewerker, het is tijd voor Power!