• Nieuws
  • DAF Trucks, RAVO en Vermeulen metaal verkozen tot IJzersterke bedrijven 2015

DAF Trucks, RAVO en Vermeulen metaal verkozen tot IJzersterke bedrijven 2015

26 maart 2015

DAF Trucks, RAVO en Vermeulen metaal verkozen tot IJzersterke bedrijven 2015

IJzersterke bedrijven zijn volgens 5xbeter bedrijven die meters maken met veilig en gezond werken. Bedrijven die opvallen door wat ze voor elkaar krijgen, tegen lage kosten, soms tegen de stroom in. Dit jaar vallen drie bedrijven in de prijzen. Vermeulen metaal BV (klein bedrijf), RAVO BV (groot bedrijf service) en DAF Trucks NV (groot bedrijf productie) mogen zich IJzersterk bedrijf 2015 noemen.

DAF Trucks: ongevallen met factor 5 verlaagd
DAF Trucks is producent van bedrijfsvoertuigen. DAF produceert haar toonaangevende trucks onder andere in Eindhoven. Op deze locatie werken 5.500 medewerkers, inclusief uitzendkrachten.
DAF Trucks heeft met verschillende inspanningen het aantal ongevallen met een factor vijf verlaagd. Opvallend is de manier waarop de verantwoordelijkheid voor veiligheid bij de werknemers zelf is komen te liggen. In elk team is nu een kartrekker veiligheid. De manier waarop kartrekkers zijn gaan functioneren onderstreept een cultuurverandering. Van een bedrijf waarin leiding en staf richting geven aan veilig werken, naar een bedrijf waarin medewerkers zichzelf continu afvragen of en wat er moet gebeuren op het gebied van veilig werken.

RAVO: coherent en consistent
RAVO BV maakt veegmachines en zuigwagens die regelmatig op straat te zien zijn. De wagens worden volledig in Nederland ontwikkeld en gemaakt. RAVO is gevestigd in Alkmaar. Er werken in totaal 197 mensen.
RAVO werkt op coherente en consistente wijze aan de doelstelling om mensen tot na hun pensioen gezond en vitaal te houden. Dat doen zij niet alleen. Zo werken ze samen met anderen, zoals in de stichting ‘Huis van het werk’. Het is inmiddels al duidelijk zichtbaar dat het werk bij RAVO fysiek minder zwaar is geworden. Zo zijn de aan het werk gerelateerde rugklachten verdwenen.

Vermeulen metaal: slim en snel een veilige werkomgeving
Vermeulen metaal in Nederweert maakt plaatwerk en leidingwerk, verzorgt turnkeyprojecten en ontwikkelt en engineert voor bijvoorbeeld de machinebouw en voedingsmiddelenindustrie. Er werken in totaal acht personen bij het bedrijf.
Bij Vermeulen kan alles open besproken worden. De directeur en de chef van de werkplaats letten erop dat iedereen veilig werkt. Er wordt gesproken over arbo en goed toegezien op het juist gebruiken van de persoonlijke beschermingsmiddelen. En de werknemers signaleren wat er beter kan. Op advies van 5xbeter en met behulp van de Verbetercheck Lasrook is veel gedaan om de blootstelling aan schadelijke lasrook te verminderen. Er zijn twee nieuwe ventilatoren in de lashoek gehangen, er is nu een mobiele afzuiger voor de bronafzuiging en ruimteventilatie van lasrook en er zijn overdrukhelmen. Voor de Verbetercheck Lasrook staat het licht inmiddels zeker op groen.

Prijsuitreiking
Dinsdag 31 maart 2015 ontvangen de drie IJzersterke bedrijven hun award uit handen van vertegenwoordigers van de Koninklijke Metaalunie, FME, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie. 5xbeter zet de drie bedrijven een jaar lang in het zonnetje, onder andere tijdens de Week van Veilig en Gezond Werken van 15 tot en met 19 juni.

 

Vorige nieuwsitem: Week van Veilig en Gezond Werken 2015
Volgend nieuwsitem: Preventiemedewerker 2015 gezocht!