• Nieuws
  • Collin van Beek en Frans Mennen Preventiemedewerker 2017

Collin van Beek en Frans Mennen Preventiemedewerker 2017

27 juni 2017

Collin van Beek en Frans Mennen Preventiemedewerker 2017

Collin van Beek van Kelvion Machine Cooling en Frans Mennen van NTS-Group zijn de Preventiemedewerker 2017. Zij nemen collega’s op sleeptouw en bijten zich ‘als een horzel’ vast in veilig werken. Ieder jaar verkiest 5xbeter een preventiemedewerker uit een groot en een klein bedrijf, preventiemedewerkers die inspireren en echt iets in hun bedrijf voor elkaar krijgen.

Frans Mennen - NTS Group

Frans Mennen is QESH manager voor de NTS-Group. Sinds 2001 zorgt hij als KAM coördinator voor de borging van niet alleen kwaliteit, maar ook veiligheid op de werkvloer. Daarbij ziet hij een sleutelrol voor leidinggevenden.
Hij laat leidinggevenden hun verantwoordelijkheid pakken en dat op een zichtbare manier te doen. Zo vond hij dat een directielid voorzitter moest zijn van de Arbovakgroep, zodat lokale problemen op dat terrein altijd bekend zouden zijn bij de top. Bij elk bedrijfsonderdeel heeft hij nu een Arbocommissie.
Dit is een groot verschil met het verleden, toen hier geen geld voor vrijgemaakt werd. Er was ook geen goede veiligheidscultuur. Gestaag werkt Frans aan het verbeteren van de veiligheidscultuur. Bij hen is de spreuk nu: veilig, gezond en verantwoord werken.
Zijn gedreven, vasthoudende en tegelijk vriendelijke zorg om veilig en gezond werken in het systeem verankerd te krijgen, maken Frans uniek. Op deze manier gaat zijn naderende pensioen niet betekenen dat de focus op veilig en gezond werken met zijn vertrek verdwijnt.

Collin van Beek - Kelvion Almere

Collin van Beek begon in 1988 als uitzendkracht bij Kelvion in Almere. In 2000 werd hij teamleider en sinds 2004 is hij voor 50% Arbocoördinator. Altijd bedacht zijn op risico’s is zijn tweede natuur geworden. Zoals bijvoorbeeld deze kisten, waar hij de gele steunen liet aanbrengen om te verhinderen dat mensen hun vingers er tussen krijgen als ze er pijpjes voor de bouw van koelers uithalen.
Kelvion heeft veel aandacht voor wat je kunt doen om mensen langer op een gezonde wijze door te laten werken. De warmtewisselaars die ze maken, worden steeds groter en zwaarder met polsklachten tot gevolg. Je ziet nu veel plekken waar routinewerk geautomatiseerd is om die bewegingsklachten te voorkomen. Alle eerste hulp op één paal concentreren was ook een van zijn ideeën. Die zie je nu overal direct staan als je rondkijkt. Bewustwording, samen op zoek gaan naar oplossingen en elkaar aanspreken. Daar draait het bij Collin om. “Als ik me alleen als agent zou opstellen word ik niet meer gevraagd om mee te helpen,” vertelt hij.

Vorige nieuwsitem: We doen het veilig of we doen het niet
Volgend nieuwsitem: Metalco en AWL-Techniek IJzersterk bedrijf 2017