• Nieuws
  • Chroom VI en TIG lassen

Chroom VI en TIG lassen

01 november 2017

Chroom VI en TIG lassen

Per 1 maart 2017 is de grenswaarde van chroom VI verlaagd naar 1 μg/m3. Blootstelling aan chroom VI kan plaatsvinden bij het lassen aan roestvaststaal (RVS). 80% van de lasactiviteiten aan RVS wordt uitgevoerd met TIG lassen. De afgelopen zomer is onderzoek gedaan bij TIG lassen van RVS. Er zijn metingen uitgevoerd, zowel binnen als buiten de verbeterde laskap*. Op basis daarvan kan 5xbeter nu bevestigen, dat de nieuwe grenswaarde van chroom VI niet overschreden wordt, mits de lasser een verbeterde laskap draagt (of een lashelm met een beter beschermingsniveau). Uit de metingen blijkt daarnaast dat ook buiten de lashelm de waarden voor chroom VI erg laag zijn. Dit betekent dat met een goede afzuiging de risico’s voor collega’s in de buurt te verwaarlozen zijn. Dat is goed nieuws voor de lassers.

5xbeter zal deze resultaten bij een update van de Verbetercheck Lasrook meenemen. Daarnaast zoekt 5xbeter de komende tijd uit wat de nieuwe grenswaarde van chroom VI betekent voor het MIG-MAG lassen aan RVS.

* Een verbeterde lashelm heeft een laskap met een vormgeving die goed aansluit op de lasser. Daardoor komt de lasrook niet eenvoudig achter de laskap terecht. Er zijn uitvoeringen waarbij onder aan de helm een lederen slab is bevestigd. Bij andere uitvoeringen is het helmmateriaal voorgevormd zodat dit goed aansluit op de borst van de lasser. Zie ook onze factsheet op 5xbeter.nl.

Vorige nieuwsitem: Een gezonder alternatief voor gevaarlijke stoffen
Volgend nieuwsitem: Kennis deel je met een eigen VGM-app