• Nieuws
  • ASCO CONTROLS BV IJzersterk bedrijf 2014

ASCO CONTROLS BV IJzersterk bedrijf 2014

13 januari 2014

Asco Controls BV is verkozen tot groot IJzersterk bedrijf 2014. De producent en leverancier van magneetafsluiters en pneumatische componenten kreeg de titel 13 januari in een feestelijke bijeenkomst met de medewerkers uit handen van Rob van Beek (lid Projectgroep 5xbeter, FME beleidsadviseur Arbo & Milieu) en Wiel Brand (lid Projectgroep 5xbeter, bestuurder FNV Bondgenoten). 

Voor het tweede jaar op rij kiest 5xbeter een groot en een klein bedrijf tot IJzersterk bedrijf van het jaar. 5xbeter is op zoek gegaan naar bedrijven die meters maken met veilig en gezond werken. Bedrijven die opvallen door wat ze voor elkaar krijgen, tegen lage kosten, soms tegen de stroom in. Swedish Match Lighters B.V. is verkozen tot klein IJzersterk Bedrijf 2014. Beide bedrijven zijn ambassadeur voor veilig en gezond werken in de metaal in 2014.  

Veilig en gezond werken bij Asco Controls BV

Begin 2012 is het in Scherpenzeel gevestigde Asco Controls begonnen met het traject om zowel ISO 9001 (2008), ISO 14001 als OHSAS 18001 certificeringen te behalen. Deze certificaten zijn ondertussen verkregen. In dat traject kwamen ze in aanraking met 5xbeter en de daarbij behorende 5xbeter Verbetercoach. Verbetercoach Susanne Rambali over Asco Controls: "Een veilige en gezonde werkomgeving uit zich niet alleen in technische en organisatorische maatregelen, maar ook in het toewerken naar een veiligheidscultuur waarin waarden en leiderschap de motor zijn voor continue verbetering.”
Sinds 2012 is er veel gebeurd, zoals bijvoorbeeld:

  • Voor het eigen personeel heeft Asco Controls (aangepaste) werkschoenen aangeschaft, die door iedereen worden gedragen. Voor de bezoekers zijn er overschoenen met stalen neuzen. 
  • Elk kwartaal meten ze zelf met professionele apparatuur het geluid in de fabriek en als ze hoge geluidsbronnen opmerken, worden deze aangepast. Zo zijn alle luchtpistolen vervangen door geluidsarme pistolen. Bij de meeste metingen blijkt dat het geluid gereduceerd is tot 72dB, waardoor er geen gehoorbescherming vereist is. Voor degenen die soms te maken krijgen met lawaai boven de 80 dB(A), is aangemeten gehoorbescherming gekomen. 
  • De risico’s per machine zijn beoordeeld en bijna alle machines zijn nu aangepast en voorzien van 2-handenbediening, noodstop en/of andere beveiligingen. 
  • Naast dergelijke praktische acties heeft Asco Controls ook een safety leadership training georganiseerd voor alle leidinggevenden met een focus op een veilige cultuur. 

     

Wiel Brand, FNV Bondgenoten: “Veilig en gezond werken staat niet alleen op papier op de agenda, ook op de werkvloer is dit zichtbaar. Werkplekken worden verbeterd en binnen bepaalde thema's is een cultuurverandering zichtbaar. Voorbeelden hiervan zijn het dragen van werkschoenen, het gebruik van beveiliging op machines en de inspanningen om het geluidsniveau daadwerkelijk beneden de 80 dB(A) te krijgen. Asco Controls formuleert doelstellingen op het gebied van veilig en gezond werken en spant zich in om deze doelstellingen ook te behalen.”

Rob van Beek, FME: “Zonder de betrokkenheid van de werknemers had Asco Controls niet zo veel kunnen bereiken. Zo is het dragen van werkschoenen in de productie geaccepteerd en praktijk. Er wordt zelfs actief opgelet of werkschoenen worden gedragen. Zo niet, dan spreekt men elkaar daarop aan. In de gesprekken met de werkgever wordt indien nodig actief meegedacht over verbeteringen aan de beoogde maatregelen en afspraken. Dit leidt uiteindelijk tot het beter naleven van afspraken en maatregelen.”

Vorige nieuwsitem: Swedish Match Lighters BV IJzersterk bedrijf 2014
Volgend nieuwsitem: De bodycoaches van Burgerhout