• Nieuws
  • Als het is geland, hoor je er niemand meer over

Als het is geland, hoor je er niemand meer over

13 mei 2014

Anton Inkenhaag is meewerkend voorman bij Asco Numatics. Het bedrijf maakt afsluiters voor allerlei toepassingen. “Onze machines waren al CE-gecertificeerd, maar dat hebben we nog meer aangescherpt naar de normen van Emerson, ons moederbedrijf.” Toen twee jaar geleden bij Asco 5xbeter voor het eerst over de vloer kwam, gingen vanuit kantoor en de fabriek duo's op de werkvloer aan de slag met checklisten. “Steeds ging er langere tijd tussen zitten. We zijn er aardig ingegroeid.”

Een voorbeeld ervan was dat de tweehandsbediening toch niet voorkwam dat medewerkers met een hand gingen werken. “Wat vaak gebeurde is dat de een de ander ging helpen en er dus toch met een hand gewerkt kon worden.” Beschermkappen op de machines zorgen er nu voor dat ze elkaar niet kunnen helpen met produceren en de handen niet bij of tussen de machines kunnen komen. Het went, zo zegt Inkenhaag, “In het begin snappen ze het niet. 'Moet het nog veiliger worden?' hoor je dan. Maar na een tijdje hoor je niemand er meer over en dan is het geland.”

Een ander voorbeeld is de belijning die is toegevoegd op de werkvloer, er zijn nu zones waar medewerkers niet mogen komen zonder veiligheidsschoenen. “Wat kan er nou gebeuren”, zeggen sommigen. “Als je dat dan uitlegt, dan begrijpen ze het in de meeste gevallen wel.”
“Je kunt nog zo beveiligen, maar mensen blijven creatief de regels omzeilen. Het betekent dat je toezicht moet blijven houden.” Aan de andere kant: “Het moet wel werkbaar blijven. Daarin zoeken we steeds naar een balans.”

Vorige nieuwsitem: “Iedereen voelt zich verantwoordelijk”
Volgend nieuwsitem: Veilig en gezond werken bij Heerema: “Alles is er, en het is gratis”