• Nieuws
  • Actief met elkaar aan de slag tegen schadelijk geluid

Actief met elkaar aan de slag tegen schadelijk geluid

25 juni 2015

Actief met elkaar aan de slag tegen schadelijk geluid

Op 22 juni vond in Radio Kootwijk het zesde 5xbeter Congres plaats, de jaarlijkse afsluiter van de Week van Veilig en Gezond Werken. Het thema schadelijk geluid en de film Schadelijk geluid. Het wordt vanzelf stil stonden centraal. Daarnaast spraken werknemers en werkgevers actief met elkaar over de oorzaken en preventie van gehoorschade. Ze deden mee aan een quiz en maakten kennis met de Preventiemedewerkers 2015. Ze discussieerden met de 5xbeter Verbetercoaches, gebruikten stemkastjes en kregen commentaar uit België. 

Het congres opende met impressies van de Week van Gezond en Veilig Werken. Tijdens de Roadshow bezocht de 5xbeter Truck in vijf dagen vijf bedrijven die actief bezig zijn met het terugdringen van schadelijk geluid: DAF Trucks, Panelen Holland, Ravo, Vink Systemen en de BedrijfsVakopleiding Metaal & Techniek. Zo spreken bij DAF Trucks kartrekkers elkaar aan op het dragen van gehoorbescherming en worden lawaaiveroorzakers bij de bron aangepakt: bijvoorbeeld door machines af te schermen. En audiometristen doen voor de werknemers van Panelen Holland actief onderzoek naar passende gehoorbescherming.

Het gesprek aangaan
De Verbetercoaches zijn onder de indruk van de eerlijkheid waarmee er tijdens de Week van Veilig en Gezond Werken binnen de bedrijven gesproken is over gehoorschade. Het valt hen op hoeveel mensen last hebben van gehoorproblemen. En het is niet makkelijk om over doofheid te spreken. Toch willen juist die mensen die al problemen hebben graag kennis delen. Om zo hun collega’s te helpen.

De nieuwe 5xbeter film, Schadelijk geluid. Het wordt vanzelf stil is een hulpmiddel om het gesprek met elkaar aan te gaan over schadelijk geluid op de eigen werkvloer. In deze film vertellen de hoofdpersonen, die lijden aan lawaaidoofheid en tinnitus, wat de oorzaak is van hun gehoorprobleem. In hun leven ondervinden zij dagelijks de gevolgen van de schade, privé en op het werk. De gehoorschade ontstond geleidelijk, is onomkeerbaar en is de derde beroepsziekte in de metaalbranche.

Tijd voor een onderzoekje
Met behulp van stemkastjes werden de aanwezigen bevraagd over lawaaidoofheid. Van de deelnemers onderkent 85% het risico van schadelijk geluid. Opnieuw bleek hoeveel mensen een gehoorprobleem hebben: 51% van de aanwezigen kent iemand die last heeft van lawaaidoofheid. De schade ontstond op de werkvloer en 92% van de stemmers vindt dat er te weinig aandacht wordt besteed aan de preventie van schade. Welke maatregelen worden er in de dagelijkse praktijk getroffen? Gehoorbescherming is in 54% van de gevallen een passende oplossing, bijvoorbeeld door middel van otoplastieken. 16% van de aanwezigen geeft aan dat de bron van de overlast wordt aangepakt. Machines die lawaai maken worden bijvoorbeeld vervangen door nieuwe, geluidsvriendelijkere apparaten.  

Prijzen
Gedurende de dag waren er ook prijzen te winnen, zoals Preventiemedewerker van het Jaar. Creativiteit kenmerkt de werkwijze van Martin Alferink van Machinefabriek Geurtsen en Ton van den Berg van Hollandia Infra BV. Beide Preventiemedewerkers 2015 zoeken en vinden op vernieuwende wijze maatregelen om veiliger te werken. Geen oplossing is geen optie voor de heren.

 

Na de lunch gingen Verbetercoaches en aanwezigen met elkaar in gesprek over de dagelijkse praktijk in de metaal. Vraagstellers konden een bananenbox verdienen. Niet alleen vanwege de box werden er veel vragen gesteld over bijvoorbeeld de juiste gehoorbescherming en het nut ervan. Over het elkaar aanspreken op de werkvloer en over de andere thema’s van 5xbeter. De betere luisteraar profiteerde direct van de opgedane kennis tijdens de quiz: ‘Helmpje op, helmpje af’. De winnaar van dit spel verdiende een gouden 5xbeter helm.

 

Voortrekker durven zijn
Henkjan Smits sloot het congres af met zijn persoonlijke verhaal. Smits, bekend van onder andere de X-factor, lijdt aan lawaaidoofheid. Hij benadrukte de positieve voortrekkersrol die ieder lid van een team op zich kan nemen. In de muziek, als lid van een band en op de werkvloer. Maar was Henkjan Smits de echte afsluiter? Of waren het de twee Belgische commentatoren die na hem op het toneel verschenen? De laatste twee hadden in ieder geval een zeer duidelijke mening over de rol van worst tijdens de lunch. Ze legden uit waarom het congres juist in Radio Kootwijk plaatsvond, een radiomaker draagt namelijk ook een koptelefoon. En ze namen het publiek, presentator Rens Merkelbach en de organisatie op de korrel. Het was tijd voor de borrel.

Vorige nieuwsitem: Bereikbaarheid tijdens de feestdagen
Volgend nieuwsitem: Preventiemedewerker 2015