• Nieuws
  • 5x Beter voor één dag 5x Fitter

5x Beter voor één dag 5x Fitter

23 november 2010

Damloop 2010 groot succes

Binnen twee uur waren alle 35.000 rugnummers verkocht. Ook de loop zélf kost minder dan twee uurtjes. Maar tussen ‘koop’ en ‘loop’ is maanden keihard gewerkt. In het bijzonder door de 250 ambassadeurs van 5xFitter; de hardlopers uit de Metaal. Sommigen legden de weg alleen af. Anderen trainden in het bedrijfsteam. Allemaal met hetzelfde doel: die vier of tien Engelse Mijl uitlopen.

Iets na negenen bereiken de eerste lopers op 19 september het modderige VIP-dorp. Al een prestatie op zich, want de beloofde pendelbussen en routebordjes ontbreken terwijl het verkeer hopeloos vastloopt. Eenmaal in de 5xFitter-tent verandert het sfeerbeeld: koffie, thee, broodjes, muziek en een heel feestelijk inrichting. De Metaal maakt er altijd het beste van! De vroege lopers komen voor de vier mijl. Onder hen David Fastl van Marflex BV uit Oud-Beijerland. Liefst deed hij de tien, maar die rugnummers zijn echt op. Tot gisteravond schoof 5xFitter nog nummers van uitvallers door naar mensen op de wachtlijst; voor David is er geen plek. Misschien maar goed ook, want met de klassieker Feyenoord-Ajax vanmiddag op het programma is deze dag voor hem al spannend genoeg.

Tassen worden afgegeven en dan snel naar ‘De Weer’ waar de vier mijl om 10:40 uur start. Een uurtje later wordt het echt druk in de tent. De eerste lopers van de vier zijn alweer terug terwijl de lopers voor de tien zich voorbereiden. Zo ook Astrid Hueting van Kone Liften BV. Samen met drie collega’s gaat ze voor de tien. DJ Tiësto staat al klaar op Astrid’s iPod, gevolgd door Andre Hazes die haar door de laatste kilometers moet slepen. De bierlucht die de vier-mijlers inmiddels verspreiden verdrijft Astrid effectief door zich nog flink in te spuiten met mentholspray. Haar grootste zorg: een heupblessure die ze met Ibuprofen onderdrukt. Iets verderop in de tent treffen we Angelique Claasen van Lödige Benelux, eveneens een liftenfabrikant. We plagen haar dat ‘de concurrent’ met vier man loopt en zij alleen. David Fastl is ook alweer terug van de vier; hij oogt nog topfit. Als hij hoort dat er zojuist nog een afmelding is gekomen op de tien twijfelt hij geen moment: mee in die bus naar Amsterdam voor de tien mijl! Hiermee zet David wat 5xFitter betreft de nederlaag van Feijenoord later die dag alsnog om in een gelijkspel Amsterdam-Rotterdam. Over 5xFitter gesproken: de Verbetercoaches van 5xBeter zijn er bijna allemaal. Het hele jaar door lopen ze hard voor veilig & gezond werken, vandaag lopen ze Dam. Marti, Marc en Hilde genieten al na van hun vier mijl, terwijl ze samen met Ronald en Peter wachten op Annemiek en Monique die voor de tien gaan. Ook de projectpartners achter 5xbeter zijn zowel vanuit de vakbonden als van werkgeverszijde goed vertegenwoordigd.  De eerste tien-mijler die binnenstormt is onze welbekende ambassadeur Piet Blokland. Piet heeft er een heftige dag opzitten. Gisteravond werd het laat omdat dochterlief ging stappen. Vanmorgen voor vijven was Piet al in de weer met de catering van Meyn Oostzaan. Toch straalt Piet als altijd van plezier; met 1:10 heeft hij een mooie tijd neergezet! En zijn dochter? ‘Die flaneert hier ook ergens rond’, lacht Piet. De Hartelijke Dames maken het inmiddels met live muziek extra gezellig. Samen met accordeonist Henk brengen zij een ode aan elke loper die nu binnenkomt. Ambassadeur Matthijs Wilgenhof valt deze eer als een van de eersten te beurt. Met 1:11 heeft ook hij een prima gelopen.

Daarna wordt het een gekkenhuis. Met 1:26 verslaat Angelique Claasen in haar eentje het vierkoppige team van Kone, al zijn we vandaag boven alles collega’s. Ook Verbetercoach Annemieke Leegwater levert een topprestatie. Ondanks haar blessure  finisht ze met 1:48. De enige die zij onderweg gezien heeft is haar dolenthousiaste zoon Pascal. Met 1:43 verdient Monique Denen de titel ‘Sportiefste Verbetercoach’.

Ondertussen vliegt de tijd. De Hartelijke Dames nodigen ons nog uit tot meezingen. Wie heeft de langste adem bij de iiiiiiii van ‘Mexico’? Dat wordt Dennis Fritz van Aarding Thermal Acoustics BV. Als Dennis ons daarbij vertelt dat hij morgen voor Aarding naar Mexico vliegt is hij helemaal ‘Mister Mexico’. Er zijn er meer die nog een flinke reis voor de boeg hebben, langzaam loopt de tent leeg. De mannen van Ontop BV moeten nog terug naar Middelburg. Het team van Sotec Technische Installaties zakt af naar Maastricht. Ben Linkens van Sotec vertelt bij hun vertrek: “Tijdens het lopen genetwerkt met andere mensen uit de Metaal uit alle hoeken van het land: geweldig!” Naast het sportieve deel is dat ook een belangrijk element van de dag: die gezamenlijke trots om te werken in de mooiste sector van het land. ‘Volgend jaar weer!’ Horen we vaak bij het weggaan.  Als laatste vertrekt Matthijs Wilgenhof. Nog helemaal in zijn rol als ambassadeur gaat hij in 5xFitter trainingspak direct door naar een feestje.

Tijdens het opruimen genieten we van 5xFitter al van de leuke boodschappen die in de boekjes zijn achtergelaten. De dagen erna stromen de enthousiaste mailtjes binnen. Duidelijk is dat de 250 ambassadeurs net zo veel plezier hebben gehad in dit project als wij van 5xFitter zelf. Hardlopen = werken! Naast de ‘gouden regels’ is er nóg een overeenkomst: de drive om continu te willen verbeteren. En voor verbeteringen op het gebied van veilig en gezond werken staan de Verbetercoaches van 5xBeter voor je klaar!

Vorige nieuwsitem: ‘Die toolboxfilm was het omslagpunt!’
Volgend nieuwsitem: ‘We zijn klaar voor de toekomst!’