Week van Veilig en Gezond Werken

Ieder jaar maakt de metaal zich een week lang extra sterk voor veilig en gezond werk. De Week van Veilig en Gezond Werken 2018 vond van 18 tot en met 25 juni plaats. Houd deze pagina in de gaten voor updates over Week en Congres.

Nieuw: Film Gevaarlijke stoffen


Bekijk hier onze nieuwe film 'Veilig werken met gevaarlijke stoffen'! Of bekijk hem met collega's of medewerkers en ga samen in gesprek over hoe jullie met gevaarlijke stoffen omgaan op de werkvloer. Gebruik daarvoor de instructie die u hier kunt downloaden.

Gevaarlijke stoffen in de spotlight


De Week van Veilig en Gezond Werken en het 5xbeter Congres staan in 2018 in het teken van gevaarlijke stoffen. Werken met gevaarlijke stoffen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Je kunt ze binnen krijgen door inademing, inslikken of huidcontact. Dit kan klachten geven, zoals irritatie van de huid en luchtwegen. Sommige stoffen veroorzaken blijvende schade bij langdurige blootstelling. In december 2017 lanceerde 5xbeter de Verbetercheck Gevaarlijke stoffen. Met de Verbetercheck en aanpak van gevaarlijke stoffen in vier stappen ondersteunt 5xbeter bedrijven in de metaalbewerking en metalektro bij het veilig en gezond werken met gevaarlijke stoffen.  
Tijdens de Week en op het Congres organiseren we activiteien en workshops waarin we aandacht vragen voor de risico's van gevaarlijke stoffen en u stap voor stap meenemen naar het veilig en gezond werken met gevaarlijke stoffen. 

Week van Veilig en Gezond Werken 2018


Van 18 tot en met 22 juni reed 5xbeter met de ijscowagens en een truck door het land. De Week van Veilig en Gezond Werken stonden in het teken van gevaarlijke stoffen. We zijn op bezoek gegaan bij bedrijven met mooie voorbeelden en verhalen hoe veiliger en gezonder te werken. In ruil voor een koude lekkernij vroegen de Verbetercoaches in flitsbezoeken kriskras door het land aandacht voor gevaarlijke stoffen op de werkvloer.
Ons negende 5xbeter Congres stond ook in het teken van gevaarlijke stoffen. Onder het motto ‘weet waar je mee werkt en voorkom blootstelling aan gevaarlijke stoffen’ besteedden we een dag lang aandacht aan alle aspecten van veilig en gezond werken met gevaarlijke stoffen. Het 5xbeter Congres vond dit jaar plaats op 25 juni 2018 in de Evenementenhal in Gorinchem.

Twan Beurskens en Peter Anker winnaars Preventiemedewerker 2018

Het besef dat veiligheid en gezondheid momentopnames zijn. Dat je allemaal, met elkaar, iedere dag en elk moment je uiterste best moet blijven doen om 's avonds gezond en wel thuis komen mogelijk te maken. Soms even stil staan om kritisch te kijken naar wat goed gaat en wat beter kan. En daarna weer in beweging komen om het goede te behouden en zo nodig te verbeteren, andere stappen te zetten. Dat hebben Peter Anker en Twan Beurskens met elkaar gemeen. Zij zijn verkozen tot 5xbeter Preventiemedewerker 2018. Op het 5xbeter Congres 25 juni in Gorinchem werden ze in het zonnetje gezet.

Lees verder >

Anamet Europe en Gelre Metaalwaren winnaars IJzersterk bedrijf 2018

Medewerkers mee laten denken, sturen op saamhorigheid, veiligheid ook hoog op de agenda bij het management, dat zijn allemaal kwaliteiten die we zien bij Anamet Europe en Gelre Metaalwaren. Het zijn bedrijven die aan de weg timmeren, uit willen blinken. Als bedrijf. En voor hun mensen: 's avonds gezond thuiskomen is voor hen het allerbelangrijkste. Deze bedrijven delen nog wat kenmerken. Normen, overtuigingen en gedragingen die maken dat veiligheid leeft en op de vloer zichtbaar is. Anamet Europe en Gelre Metaalwaren zijn verkozen daarom tot 5xbeter IJzersterk bedrijf 2018. 

Lees verder >