Week van Veilig en Gezond Werken

Ieder jaar maakt de metaal zich een week lang extra sterk voor veilig en gezond werk. Dit jaar is de Week van Veilig en Gezond Werken van 19 tot en met 23 juni. We sluiten de Week op 26 juni 2017 af met het achtste 5xbeter Congres. Op deze pagina houden we u op de hoogte van alle activiteiten en programma's.

Downloads Veiligheidsweek


Download hier de twee presentaties in powerpoint behorend bij de bedrijfseigen Veiligheidsweek voor de aftrap en verkiezing Fotosafari:

Aftrap Fotosafari
Verkiezing Fotosafari
5xbeter Film 'Als je te snel gaat, duurt het pas echt lang!'

26 juni 2017 - 5xbeter Congres

Nu ff niet! 
“Even snel” mag nooit de reden zijn
Ons achtste 5xbeter Congres staat in het teken van gedrag en cultuur. Ook met de best beveiligde machine, de nieuwste pbm’s, op de netste en schoonste werkplek kunnen ongelukken gebeuren. De oorzaak is bijna altijd een menselijke fout. De cultuur op de werkplek, de wijze waarop collega’s en leidinggevenden elkaar aanspreken op hun veiligheidsgedrag speelt een grote rol bij het voorkomen van ongevallen. En de meest gehoorde reden om even niet veilig te werken, om de standaard regels niet te respecteren, is dat het even snel moest. Onder het motto ‘Nu ff niet!’ vragen we aandacht voor gedrag en cultuur op de werkvloer. Omdat “even snel” nooit de reden van een ongeval mag zijn. 

Lees hier het programma

Het 5xbeter Congres vindt 26 juni plaats in Hart van Holland, Berencamperweg 12 in Nijkerk.

Aanmelden voor het 5xbeter Congres kan via deze link. U kunt het Congres integraal bijwonen, maar ook op onderdelen. Vink bij aanmelding aan waar u bij aanwezig wilt zijn.  

De Workshops

Dit jaar bieden we de keuze uit twee verschillende workshops tijdens het 5xbeter Congres:

Workshop Brain Based Safety – door Juni Daalmans
De veiligheidskunde staat voor een nieuwe uitdaging. De afgelopen periode is er stelselmatig en succesvol gewerkt aan het verbeteren van de veiligheidsperformance. We lijken nu echter op een hardnekkig plateau te stoten. Echte verbeterslagen worden amper nog maakt. Velen zijn het erover eens, dat meer van hetzelfde (betere techniek, meer regels, strengere naleving) niet gaat leiden tot een hogere veiligheid. Het is tijd voor een aanvullende aanpak.
Brain Based Safety stelt dat we stappen kunnen zetten door ons natuurlijk veiligheidssysteem op te poetsen en af te stellen op de gevaren van deze tijd. Naast regel gestuurd gedrag hebben we ook risico gestuurd gedrag op de werkvloer nodig. In plaats van steeds weer te sturen op het braaf volgen van regels, kunnen we ook aandacht besteden aan het leren onderkennen van risico’s in het werk en aan het leren hoe met deze risico’s om te gaan. Zo ontstaat een andere motivatie tot veilig werken die meer van binnen komt. Zo’n verandering vraagt echter een andere rol van met name de eerstelijns leidinggevenden. In plaats van de aandacht voor harde regels dient er meer aandacht te komen voor sociale processen tussen mensen, zoals voorbeeldgedrag en het delen van een niet-pluis-gevoel. Juist zo leren mensen van elkaar en ontwikkelen ze samen een veilige manier van werken.

Workshop Een stap vooruit! – door 5xbeter Verbetercoaches
In deze workshop leert u hoe u met de hulpmiddelen en diensten van 5xbeter een stap vooruit kunt zetten in veiligheidsgedrag en -cultuur in uw bedrijf. De Verbetercoaches lichten toe wat 5xbeter allemaal te bieden heeft op de verschillende niveaus waarin bedrijven zich qua veiligheidscultuur bevinden. Daarna kunt u zelf kiezen waar u meer over wilt weten, variërend van het invullen van een Verbetercheck, het geven van een goede toolbox tot het maken van een duidelijke werkinstructie. De Verbetercoaches zijn allemaal aanwezig, voor het beantwoorden van uw vragen. Het gaat in de workshop vooral ook om leren van elkaar en door onderling ervaringen uit te wisselen een nieuwe impuls te krijgen om in uw eigen bedrijf aan de slag te gaan.
Doelgroep: leidinggevenden, OR-leden, preventiemedewerkers, KAM-coördinatoren, directeuren en werknemers die nieuw zijn in arboland of 5xbeter beter willen leren kennen.

Onze hoofdgast: Wouter Verbraak

 
Wouter Verbraak (1975) is Nederlands zeezeiler. Hij heeft als schipper en navigator meegedaan aan verschillende internationale zeilwedstrijden. Zo deed hij meerdere keren mee aan de Volvo Ocean Race en voer hij de Barcelona World Race, een non-stop zeilwedstrijd rond de wereld voor duo's. Wouter was navigator bij het Deense team Vestas tijdens de Volvo Ocean Race 2014-2015. Op 29 november 2014 strandde hun schip op een rif bij de eilandengroep Cargados Carajos. Hij schreef het boek ‘Beyond the Break’.

(Foto: Greg White)

Route Roadshow


Met de 5xbeter Roadshow doen we tijdens de Week in vijf dagen vijf bedrijven aan, bedrijven die inspiratie en best practices bieden op het gebied van veilig en gezond werken. Iedereen die in de metaal werkt is welkom een bezoek te brengen aan de 5xbeter Truck. Dit jaar stoppen we bij de volgende bedrijven:

- 19 juni - Snijtech, Joure
- 20 juni - United Springs, Hengelo
- 21 juni - IHC, Kinderdijk
- 22 juni - Evers Staalconstructies, Hillegom
- 23 juni - Sapa, Drunen

Laat ons weten bij welke stop u een bezoek wilt brengen via info@5xbeter.nl en wij sturen u het programma en de details.

Doe mee met je eigen Veiligheidsweek

Organiseer in de Week van Veilig en Gezond Werken uw bedrijfseigen Veiligheidsweek met het speciale 5xbeter pakket. Wij sturen u ruim voor aanvang van de Veiligheidsweek een pakket toe met een stap voor stap instructie hoe de Veiligheidsweek aan te kondigen en uit te rollen. In het pakket zitten natuurlijk ook allemaal spullen om het bedrijf aan te kleden en uit te delen aan medewerkers.

Het 5xbeter Veiligheidsweek pakket bestaat uit:

- De fotosafari
- De sneak preview van de nieuwe 5xbeter Film over gedrag en cultuur
- Informatie over gedrag en cultuur
- Informatie over communicatiecampagnes
- Posters, slingers, stickers, ballonnen en meer om het bedrijf te versieren en uit te delen 

Bestel het 5xbeter Veiligheidsweek pakket door dit formulier te downloaden, in te vullen en te mailen naar Week@5xbeter.nl